Контролираната от сина на Гриша Ганчев - Данаил, фирма Литекс

...
Контролираната от сина на Гриша Ганчев - Данаил, фирма Литекс
Коментари Харесай

Съдът отмени заменка на сина на Гриша Ганчев

Контролираната от сина на Гриша Ганчев - Данаил, компания " Литекс пропърти " загуби дефинитивно дело за собствеността върху земята на ученическия лагер в Шабла. " Литекс пропърти " се снабди с 10 декара в местността " Шабленски пясъци " след заменка от 2005 година, само че в този момент губи земята. Оказа се, че все още на осъществяване на заменката парцелът въобще не е бил благосъстоятелност на Националното ръководство по горите, а на Министерство на образованието и науката и ръководството не е имало право да го заменя, заяви.

 Спецсъдът оправда Гриша Ганчев и сина му за захарната спекулация Виж още

Това излиза наяве от определение на Върховния касационен съд, с което съдът не е позволил жалбата на " Литекс пропърти " против решението на долната инстанция в интерес на просветното министерство. С това завършва траяла няколко години правосъдна сага за отбрана на парцела.

Документите по делото онагледяват поредност от забавни прехвърлителни покупко-продажби с парцела. Теренът от 10 декара е станал благосъстоятелност на частното сдружение " Джитрейд " ЕООД на 3 юни 2005 година в следствие от подписана заменка с ръководството по горите. Месец по-късно - на 18 юли, " Джитрейд " е продал парцела на друга компания - " Лийдър ". През 2010 година въпросната " Лийдър " е внесла парцела в Шабла като непарична вноска в капитала на " Литекс пропърти ".

Впоследствие се оказва, че този парцел въобще не е бил част от горския фонд. Броени месеци преди да бъде сменен парцелът държавното управление е взело решение да го трансферира в учредяващото се ново държавно сдружение " Ученически отдих и спорт " под шапката на просветното министерство. " Ученически отдих и спорт " е учредено на 24 януари 2005 година, а лагерът в Шабла с 38 бунгала и четири други постройке е включен в капитала му. В това решение на кабинета лагерът е посочен с по-малка площ и това е един от причините " Литекс Пропърти " да продължава да претендира за парцела.

В хода на правосъдното дело Доричкият областен съд открива, че още преди 1990 година парцелът е трайно ограден с телена ограда, обгръща територия от 10,373 дка и в този тип е нанесен в първия кадастрален проект на региона, утвърден през 2002 година Съдът открива, че бунгалата са застроени на територията на целия парцел, в това число по границите му, и приема, че волята на Министерския съвет през 2004 година е била да внесе в капитала на сдружението целия лагер, а не обособена част от него с повърхност от 5 дка. Тъй като разпореждането от страна на страната в интерес на МОН е отпреди заменката, договорът за подмяна и последватиле покупко-продажби нямат вещнопрехвърлително деяние, взема решение съдът.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР