Контролираната от демократите Камара на представителите в САЩ се очаква

...
Контролираната от демократите Камара на представителите в САЩ се очаква
Коментари Харесай

Защо е малко вероятно импийчмънт на Тръмп да успее

Контролираната от демократите Камара на представителите в Съединени американски щати се чака да утвърди тази седмица импийчмънта на Доналд Тръмп поради извършения от президента републиканец напън върху Украйна да проверява негов евентуален конкурент на президентските избори следващата година. Какво ще се случи по-късно и за какво е малко евентуално Тръмп да бъде отхвърлен от служба?

Защо импийчмънт?

Основателите на Съединените щати са се страхували президентите да не злоупотребяват с властта си и по тази причина са планували в конституцията процедура за отстраняването им от служба. Според конституцията президентът може да бъде отхвърлен от служба за " държавна измяна, корупция или други закононарушения и провинения по работа (а не на наказателното законодателство) ".

Бившият президент Джералд Форд произнася в Конгреса популярните си думи: " До импийчмънт води престъпление, което болшинството в Камарата на представителите счита за такова в даден миг от историята. "

Нито един президент в историята на Съединени американски щати не е бил отстраняван от служба като директна последица от процедура по импийчмънт. Един, Ричард Никсън, подава оставка преди да бъде отхвърлен. Импийчмънтът на двама, Андрю Джонсън и Бил Клинтън, е утвърден от Камарата на представителите, само че не и от Сената.

Как работи?

Импийчмънтът стартира в Камарата на представителите, която дебатира и гласоподава дали да предяви обвинявания против президента, като утвърждава с нормално болшинство резолюция за импийчмънт или " клаузи за импийчмънт ". Конституцията дава на водачите на долната камара на Конгреса огромна независимост на деяние за това по какъв начин да водят процедурата по импийчмънт, споделиха правни експерти.

Комисията по разузнаването към Камарата на представителите проверява дали Тръмп е злоупотребил с властта си, с цел да окаже напън върху Украйна да стартира следствия, които да го облагодетелстват политически, като организира седмици на разпити при закрити врата и предавани по малкия екран чувания и изготви формален отчет с доказателства.

Правната комисия към Камарата на представителите се основава на отчета, с цел да изготви публични обвинявания против Тръмп. Членовете й утвърдиха с 23 гласа " за " и 17 " срещу " по партийна линия обвиняванията против президента, че е злоупотребил с власт и е попречил опитите на демократите от Камарата на представителите да го проверяват по този въпрос.

Ако камарата утвърди в цялостен състав клаузите за импийчмънт, ще има развой в Сената. При него членовете на долната камара ще играят ролята на прокурори, сенаторите ще бъдат правосъдни заседатели, а процесът ще се управлява от ръководителя на Върховния съд на Съединени американски щати. Исторически на президента се е разрешавало юристите му да приканват очевидци и да изискват документи.

Може ли Сенатът да откаже да организира развой?

Съществува спор дали конституцията изисква провеждането на развой в Сената. Правилата на горната камара на Конгреса обаче на процедура изискват развой и водачът на болшинството в нея Мич Макконъл обществено съобщи, че ще разреши започването на подобен. Републиканците може да се опитат да трансформират тези правила, само че сходен ход е политически опасен и е считан за малко евентуален, обявиха специалисти по право.

Какъв е салдото на силите сред партиите в Конгреса?

Демократите управляват Камарата на представителите. Тя има 431, 233 от които са демократи. Това значи, че демократите могат да одобрят импийчмънта на Тръмп без поддръжка от републиканците. През 1998 година, когато републиканците имаха болшинство в Камарата на представителите, те гласоподаваха за премахване на демократа Клинтън.

В Сената има 53-ма републиканци, 45-има демократи и двама самостоятелни, които най-вероятно ще гласоподават като демократите. За осъждането и отстраняването на президента ще е належащо болшинство от две трети от сенаторите. Смята се за извънредно малко евентуално републиканците да осъдят водача на личната си партия. Ако гласоподават всички 100 сенатори, минимум 20 републиканци и всички демократи и самостоятелни би трябвало да гласоподават против Тръмп, с цел да бъде той отхвърлен.

Кой ще стане президент, в случай че Тръмп бъде отхвърлен?

Ако Сенатът осъди Тръмп, малко евентуален сюжет, вицепрезидентът Майк Пенс ще стане президент до края на мандата на Тръмп, който изтича на 20 януари 2021 година /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР