Контролираната от австрийския енергиен гигант OMV румънска компания OMV Petrom

...
Контролираната от австрийския енергиен гигант OMV румънска компания OMV Petrom
Коментари Харесай

Румънска компания поема сондажите за газ край Варна

Контролираната от австрийския енергиен колос OMV румънска компания OMV Petrom пое ролята на оператор на офшорния блок „ Хан Аспарух ” в България, като следва да поеме и присъединяване на френската компания TotalEnergies, предаде NOVA NEWS.

„ Продължаваме да укрепваме позицията си в Черно море. Поехме ролята на оператор и ще продължим проучвателната активност в периметъра „ Хан Аспарух ” в България ", показва OMV Petrom в годишния си отчет, представени от румънското издание „ Економика ”. 51 на 100 от акциите в сдружението се държат от OMV, а 20 на 100 - от румънското държавно управление.

Френската TOTAL и румънската бяха сътрудници в офшорния блок, ситуиран в дълбоководен сектор на българския бранш в западната част на Черно море. Блокът се простира на повърхност от 14 220 кв. км, с дълбочини до 2200 м и се намира до румънския „ Нептун Дийп ”, където се чака първи рандеман на газ през 2027 година

Договорът за изследвания беше подписан през 2012 година „ Економика ” напомня, че предишното лято генералният шеф на „ Тотал Енерджис България ” съобщи, че съгласно оценките „ Хан Аспарух ” има капацитет да създава общо 13 милиарда кубически метра природен газ годишно от две залежи.

Партньорите по плана имат намерение да стартират проучвателните сондажи за природен газ в през второто тримесечие на 2024 година, сподели още Лю Стънф.

Ако първичните сондажи се окажат сполучливи, изследванията за оценка ще бъдат осъществени през 2025 година, а добивът се чака да стартира към 2030 година, уточни още представителят на френската компания.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР