Контактната група, водена от Росен Плевнелиев и Соломон Паси, започва

...
Контактната група, водена от Росен Плевнелиев и Соломон Паси, започва
Коментари Харесай

Плевнелиев и Паси призоваха политиците да излязат от окопите и да търсят решение

Контактната група, водена от Росен Плевнелиев и Соломон Паси, стартира срещите с парламентарните групи в 48-ото Народно заседание. Първите диалози са с представители на ГЕРБ-СДС и на " Български напредък ". 
 
" Събрали сме се да търсим решение по национални цели, които да заложим дневния ред на новото Народно заседание. Оценяваме като извънредно сериозна и високорискова обстановката в страната и ни трябват работещи институции и решения. Когато е мъчно и тежко, жителите чакат такива решения, а ние с доктор Паси се нагърбихме с нелеката задача да накараме политическите партии да излязат от окопите и да си приказват и да търсят решение и единодушие. Това не значи, че търсим основаване на коалиция, а че по най-прагматичния метод едно по едно ще минем по цели и решения, които са незабавни и неотложни и предстоящи. Ще се радваме без значение с кой мандат в какъв формат и тип Народното събрание да даде небосвод, в това число и за държавно управление, а ние да сме съдействали най-малко мъничко за това. Нямаме упоритости, нито его, а само концепцията че би трябвало да се работи ", съобщи Росен Плевнелиев.
 
 Соломон Паси Соломон Паси Източник: Zonanews
На влизане някогашният външен министър Соломон Паси дефинира задачата като нещо приблизително сред " Мисията невъзможна " и " Умирай мъчно ". " От рухването на Берлинската стена до през днешния ден в никакъв случай политиката не е влияела толкоз на вътрешнополитическия живот. Ние сме в неповторима обстановка и би трябвало да се намерят неповторими решения ", безапелационен е той.
 
Според него функционалността на контактната група е неофициална. " Виждаме, че има доста повече общи неща сред партиите, в сравнение с разлики, само че липсва разговор. Участвал съм в десетки договаряния и едно от най-трудните неща сякаш е да подпомогнеш разговора сред българи и българи ", изясни Паси.
 
На старта на срещата с ГЕРБ-СДС водачът на ПГ на партията Десислава Атанасова се обърна към двамата с думите, че това е част от търсенето на метод за разговор сред политическите сили в една прекомерно комплицирана обстановка - на рецесии. Тя акцентира, че избирането на ръководител на Народно събрание е било основано на разсъдъка. " Редно е да покажем силата на съединението, да загърбим политическите пристрастия и да търсим разговор. Нищо друго с изключение на идеята " България ", не стои пред нас, политиците ", сподели тя. 
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР