Контактна група с Плевнелиев и Паси ще води преговоритеОсновният въпрос

...
Контактна група с Плевнелиев и Паси ще води преговоритеОсновният въпрос
Коментари Харесай

Борисов: Крачка назад, за да тръгне България напред

Контактна група с Плевнелиев и Паси ще води договарянията
Основният въпрос е кой е с Путин и кой е срещу него. Лидерите да се отдръпнем, прикани водачът на ГЕРБ

Асен Василев знае какъв обран бостан е оставил

Крачка обратно да създадат водачите на политически партии, с цел да тръгне България напред, настоя в първата си изява след изборите водачът на партията победител ГЕРБ Бойко Борисов.

“Изборите демонстрираха, че народът на никого не даде независимо право да ръководи. Народът сподели: “Стига сте враждували, намерете метод, тъй като всички гласоподаватели страдат еднообразно ”, съобщи Борисов.

Той прикани водачите да се оттеглен обратно и сподели, че е подготвен да не бъде министър председател или министър в вероятно държавно управление. “Да се опитаме да успокоим обстановката. Готов съм на всевъзможни отстъпки и взаимни отстъпки ”, уточни водачът на ГЕРБ.

Той разгласи, че “близо 80% от хората споделиха пред социологическите организации, че желаят държавно управление ”. Изтъкна и, че в случай че се отиде на нови избори, ще се похарчат още 100 милиона лева, а резултатите след тях ще са сходни със сегашните.

“Ранното ми пенсиониране се оказа погрешно. Не може да те надвивам на избори и то с подобен резултат - във всички регионални градове като се изключи тези на Движение за права и свободи и те да желаят да те пенсионират ”, сподели още Борисов и разгласи целите, по които ще търси консенсус.

Предложенията

“Моите оферти са няколко. От сутринта спорим. Кое е най-важното сега в България. Първо, значимото и за света - кой е с Путин и кой е против него. Или както по време на избори се говореше за евроатлантизма. Нека това е първата тематика, по която ясно да си заявим позициите. Ние нашата позиция сме я декларирали ясно. Ако желаеме да тласкаме страната към нови избори, това е идеално за Путин. 67% от българския народ са проевроатлантическите партии. Като сложим и Българска социалистическа партия, стават 77%, тъй като не мога да приема, че Вигенин не е евроатлантик ”, сподели водачът на ГЕРБ.

“Втората тематика е инфлация, цени, финанси, енергетика, стопанска система. Колко извънредно е това, което ни завеща държавното управление на “Промяната ”. Вчера отново желаеха 200 млн. дълг. Дадоха им 100 на 4% рента. Държавата наподобява непоносимо и за интернационалните пазари, и за вътрешния пазар. Няма пари в хазната. Това може да се реши с постоянно устойчиво държавно управление. Как. Заявяваме твърда политическа позиция, че влизаме в еврозоната, пазарите незабавно ще се успокоят, лихвите ще паднат и ще можем да запушим дупките в хазната ”, посочи Борисов.

“Идва зима, обществените помощи чукат на вратата. Не може да оставиш хората без огрев, без ток, а пазарът ти дава 100 млн. лева Асен Василев знае какъв обран бостан е оставил ”, добави той.

За контактната група

Ще предложим контактна група, договарящи екипи. Ще поканим хора по антипутиновата тематика. Ще поканим Плевнелиев, Соломон Паси и други и те да проведат кръга от договаряния ”, разкри Борисов.

Той даде обещание, че е подготвен да поддържа предложенията на партиите в обществената сфера. “И аз обичам пенсионерите. Да сложат тяхната стратегия, ще я подкрепим. “Да, България ” приказват за правосъдна промяна. Ние имаме нашата стратегия, дано те сложат тяхната, да кажат това, това и това и ще я подкрепим ”, увери водачът на ГЕРБ.

Според Борисов, когато преговорните екипи се върнели с общи точки, тогава щяло да се вкара за гласоподаване държавно управление и “всяка партия да си носи отговорност ”.

За компромисите

“Нека всички си помислят по какъв начин ще наподобяват нещата след 2-3 месеца, войната се вихри със страшна мощ и зимата няма да е толкоз топличко, както в този момент. Готов съм да направя всевъзможни взаимни отстъпки. Оставям сътрудниците да решат кого обичат повече - себе си ли, Путин ли или българския народ ”, съобщи Борисов.

Той изясни и за какво не би желал да е в ролята на съпредседателя на Демократична България Христо Иванов. “Не желая да съм в ролята на Христо Иванов - първо да клеча пред Радев, след това да желая да ни събира. Ако не се съберем, си остава служебното държавно управление на Радев ”, разгласи Борисов и добави: “Не желая да съм народен представител, не желая да съм министър председател или министър. Моята морална победа е ГЕРБ да бъде първа политическа мощ. ”

На въпрос кой ще бъде препоръчан за министър председател и кои ще са министри Борисов отговори, че това ще се взема решение след договарянията.
“Практиката за контактните групи не е измислена от мен, по този начин се преодоля рецесията през 90-те години. Когато по тематики се подпишат съглашения, всяка една партия би трябвало да си държи на думата ”, сподели още водачът на ГЕРБ.

“Нямаме никакви искания. Рашков не може да е вътрешен министър. Народът не го избра ”, сподели още някогашният министър председател.
По думите му имало решения, които да оказват помощ на страната, само че би трябвало да има устойчиво държавно управление. Хората очаквали да има диалогичност, единство и взаимни отстъпки. “За да не се срещаме, ще пратя по-кротките хора, единствено дами, Катя Захариева. Не може да се държим като хулигани. Като заговорят за корупция... представяте ли си нашият началник на данъчните да е разследван за такива измами ”, попита Борисов.
Росен Плевнелиев, пред “Труд News ”: Започваме договарянията след старта на Народното събрание


Съставът на контактната група остава отворен за оферти от другите проевропейски и евроатлантически партии. Това написа в изказване до медиите, изпратено до “Труд News ”, Росен Плевнелиев. Той благодари за оказаното доверие и разясни, че “контактната група ще стартира своята работа след съставяне на постоянното 48-мо Народно Събрание, като ще заседава и ще дава конференции за постигнатите резултати само в постройката на Народното събрание. Няма да се посещават партийни централи и да се организират срещи на други места, а единствено пред очите на българските жители и медиите, тъй като ще се работи за доверие и бистрота. Контактната група ще организира срещи с всички проевропейски и демократични сили за търсене на единодушие по правила и при-оритети, на които да стъпи едно бъдещо държавно управление за превъзмогване на рецесиите и стабилизиране на страната. Целта е да се промени методът, да се възвърне разговорът, да се работи за доверие, да се търси обединяване към базисни правила, национални цели и работещи решения, " написа още в изказването.

Поставен е връх за минимум дали своят вот
39,4% е изборната интензивност
39,4% е изборната интензивност на предварителните парламентарни избори, оповестиха от ЦИК. За съпоставяне, на предходния парламентарен избор, през ноември, изборната интензивност бе 40,23%. Тогава социолозите оповестиха, че е рекордно ниска.

Очевидно, че вотът от 2 октомври е счупил този връх. Гласувате български жители са 2 601 696, а в изборните описи на ГРАО има 6 602 990 гласоподаватели.

Това са парламентарните избори с най-ниска интензивност от 1989 година насам.
Проф. Антоанета Христова, пред “Труд News ”: От реакцията на останалите партии ще проличи дали са на равнището на Борисов


Отговорността, която има първата политическа мощ, се носи в цялостното си измерение в лицето на Борисов. На фона на доста нападателната и отрицателна акция, в която политическа партия ГЕРБ минимум нарушаваше положителния звук, наподобява, че Борисов доста волево, мощно и доста национално-отговорно подава ръка, а точно - през зимните месеци страната да има постоянно държавно управление и работещ парламент. Българите сега се нуждаят от лекуване от тази ненавист, от лекуване на начертаните разграничителни линии, поставените барикади. Това лекуване става единствено през сходни технологии. Използването на медиатори нормално е характерност на положителната медиация за справяне с спорове. Посредникът, когато е добре определен, когато е признат от всички страни и към него има доверие, се получава добра опция да се минимизират контузиите и обидите и да се тръгне към ефикасни решения. Така че, определената формула с медиатори аз я утвърждавам и не мога да не призная позитивния звук и протегнатата ръка със съответните цели. Приоритетът Украйна може не всички да го смятат като първи, само че той е геополитически важен от позиция на нашата стопанска система и финанси. Вторият приоритет - оправянето с икономическата и финансовата рецесия е това, което визира всички българи. Двата целта са взаимосвързани и формулировката им също е добра. Очакваме да забележим по какъв начин ще реагират другите политически обединения. В момента Борисов лидира процеса и от реакцията на останалите политически партии ще проличи дали са на равнището на Борисов. Ако не одобряват протегнатата ръка, в случай че останат и продължат да се давят в омразата и в измислените мантри “корупция ” и “Гешев ”, като виждаме, че нито една от тях не довежда до структурно решение, което да реформира съответната сфера, то и самите политически водачи ще изгубят, в случай че не понижат децибелите.

В момента следим един доста забавен развой, в който всички се проектират.

Рано е да се каже дали тази стъпка ще има триумф, само че видяхме и реакциите на избързалите политически водачи, които демонстрират изключителна уязвимост и некадърност да надскочат личната си локва. В момента в който получиха стълбичка, би трябвало да надмогнат комплекса си, че Борисов лидира и че Борисов я подава. Ако съумеят да създадат този простоват акт, макар че от психическа позиция е доста сложен акт, коства ми се, че България може да има добра вероятност. Но в случай че не могат, отиваме към извънредно задълбочаване на рецесията и моята увереност е, че отговорността ще бъде на тези партии, които ще откажат протегнатата ръка.
Макроикономистът Аркади Шарков, пред “Труд News ”: Политиците да не не помнят, че на вратата „ тропат “ стагфлация и криза


Резултатите от изборите не демонстрираха радикални промени в настроенията на българския народ по повод пътя за развиване на България. Тук главният въпрос касае времевия небосвод, с който политиците разполагат, с цел да образуват разнообразни по форма обединения или благоприятни условия за интеракция в границите на 48-ото Народно заседание. Разбира се, има ощетени, само че също по този начин и наградени: по време на рецесии простите решения на комплицирани проблеми нормално събират поддръжка. Това, несъмнено, е до момента в който не се наложи да бъдат приложени на процедура, когато действително проличават де-фектите и неналичието на действителен властови и експертен потенциал.

Връщайки се към капацитета за съставяне на постоянно държавно управление в границите на това Народно заседание - въпреки и от една страна да има ясно и блестящо обрисувано болшинство в посока евроатлантическата позиция на страната, то от друга, във вътрешнополитически аспект има тънки червени линии, които някои партии не желаят да прекрачат. В последна сметка от това зависи устойчивостта на България в административен и финансов аспект с оглед идващите студени зимни инфлационни месеци. Политическите партии не би трябвало да не помнят и това, че на вратата “тропат ” стагфлация и криза, чийто главен резултат ще бъде да “овълчи ” българския народ.

Обективно видяно, такава краткотрайна и привидна резистентност може да основат така наречен “партии на статуквото ” в лицето на ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи. Формации, които имат дълготраен опит в ръководството на страната, както и административен потенциал, с който да излъчат и вторично равнище на власт. Евентуалната поддръжка от новосъздадени структури като “Български напредък ” също може да спомогнат за това колосът, който се построява, да не остане на глинени крайници.

Колкото и политиците да се отхвърлят обществено един от различен, едно е ясно - тежките времена, които предстоят, ще изискват тежки взаимни отстъпки - такива, които могат да бъдат направени в името на здравия пиедестал по време на земетресение. Колкото до новите удвоени лъжемесии - “Каквото е било, отново ще бъде, и каквото се е предписание, отново ще се прави - няма нищо ново под слънцето ”.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР