Консултирали сме се с юристи и не водим преговори за

...
Консултирали сме се с юристи и не водим преговори за
Коментари Харесай

Енергийният министър: Цената на американския втечнен газ ставаше твърде висока

Консултирали сме се с адвокати и не водим договаряния за съветския газ на политическо равнище, договаряния се водят на равнище компании – „ Булгаргаз “ и „ Газпром “. Това сподели служебният енергиен министър Росен Христов пред БТВ.
Прочетете още
„ Това – да плащаме в рубли е било допустимо през април. До края на годината остават няколко месеца тъй че ние не може да вземем всички количества газ, които сме имали да вземаме по настоящия контракт “, сподели Христов. За момента съгласно него изкачваме съветската позиция по въпроса за оставащите количества газ по остарелия контракт.

„ Нямаше къде да разтоварим другите танкери с американски полутечен газ след първия. Слотовете за разтоварване към 3 август, когато встъпихме във властта, бяхме към този момент разпродадени и можехме да ги купим единствено от частни медиатори. Стойността на газа обаче освен това състояние ставаше такава, че никой в България нямаше да я заплати “, сподели още министър Христов.

Според него на идните търгове в Гърция за разпродаване на слотове България наложително ще се яви. „ Първо ще осигурим слотове и след това ще обявим търгове за доставка на танкери с полутечен газ “, сподели още Христов. Всички периоди по тези търгове ще станат ясни още до края на септември.

Интерконекторът с Гърция към момента е в развой на дотъкмяване и се тестват неговите системи. Със сигурност по тръбата ще тече газ скоро и управлението на „ Булгаргаз “ към този момент е в договаряния с азербайджанската страна за спомагателни количества синьо гориво. От тях се чака оферта за количества и цена.

„ За момента имаме задоволително други възможности за доставка на газ, тъй че не ни чака студена зима, по-скоро би трябвало да усъвършенстваме цената. Хранилището в Чирен към днешна дата е 63% запълнено и считам, че до началото на зимата ще бъде 80%, каквито са условията. В тези количества обаче влиза и газ, който принадлежи на гръцки компании и в един миг те може да си го изискат “, акцентира той.
ЧЕТЕТЕ ОЩЕ

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР