Конституцията предвижда конкретен срок за свикване на НС, той е

...
Конституцията предвижда конкретен срок за свикване на НС, той е
Коментари Харесай

Симона Велева: Най-късно по-другата седмица парламентът трябва да бъде разпуснат

" Конституцията планува съответен период за привикване на Народно събрание, той е едномесечен. Не планува съответен период за разформироване на Народно събрание обаче. Това е по този начин, тъй като виждаме палитрата от конституционни проблеми, в която се намираме цяла година ", изясни тя.

По думите й задачата на Конституцията е да има рационален период в който президентът да разпусне Народно събрание и с указа, с който разпуска Народно събрание, в двумесечен период би трябвало да имаме дата за нови парламентарни избори

" Конституцията планува, че в последните три месеца от мандата на президента, т.е. от 22 октомври нататък, Народното събрание, който и да е той, без значение дали е съумял да избере държавно управление или не, не може да бъде разхлабен. Идеята на Конституцията е да не се случи по този начин, че да сме в края на мандата на президента и в една и съща времева рамка да нямаме нито парламент, нито президент ", съобщи Велева.

Тя е безапелационна, че би трябвало нов декрет на президента, даже служебният кабинет да бъде същият. При държавното управление има непрекъсваемост на мандата.

" Аз мисля, че дори и сега той е най-дълго настоящият най-новата ни история. Това, което на мен ми прави доста мощно усещане в настоящия парламент, с всичките му особености и упования, които имаше към него, е че той в действителност върна духа на парламентаризма в смисъл, че има непрекъснат парламентарен надзор. Аз не съм виждала почтено казано държавно управление, което толкоз постоянно да върви на парламентарен надзор ", разяснява експертът.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР