Конституцията не е пречка за решаването на който и да

...
Конституцията не е пречка за решаването на който и да
Коментари Харесай

Я. Стоилов: Хората, които избират и обикновено, и Велико народно събрание, са едни и същи

Конституцията не е спънка за решаването на който и да е от съществуващите проблеми в страната, съобщи по Българска национална телевизия конституционният арбитър и някогашен правосъден министър проф. Янаки Стоилов.

" За да променяме конституцията, би трябвало да кажем какъв резултат ще реализираме с тази смяна. Често давам за образец многократните промени в главата за правосъдната власт, с които надали някой ще каже, че значително се е подобрило положението в правосъдната власт (от шестте корекции на демократичната конституция от 1991 г. пет са в главата Съдебна власт, бел. пред на Клуб Z.)

Без възобновяване на пълностоен политически живот, без отговорност от хората, взимащи решенията, без присъединяване на жителите посредством изборите или от време на време - референдуми, няма значително да се подобрят нещата ", разяснява той.

Който желае привикване на Велико национално заседание, би трябвало да има поради, че за задачата му е нужна първо поддръжка в нормално Народно заседание, подсети Стоилов.

" Хората споделят, че сегашният парламент не работи както би трябвало и може би, в случай че е Велико национално заседание, ще работи по-добре. Но хората, които избират и нормално, и Велико национално заседание са едни и същи.

Запитайте се в този момент, имаме ли такива престижи - какъв брой са и къде са в настоящите партии? Следователно се намираме в едно състояние, когато цели сфери в българския публичен живот деградират, вместо да имаме развиване.

Който желае Велико национално заседание, първо би трябвало да може да откри посланичество в Народното събрание и да има задоволително мощ и съдружници, с цел да задвижи този развой. Тоест – преди да стигнеш до Поповата къща, би трябвало да можеш да влезеш в селото ", сподели проф. Стоилов.

По мотив събирането на подписи от Има Такъв Народ за референдум за промяна на формата на ръководство Стоилов подсети, че това се случва с помощта на смяна в Изборния кодекс от 2020, с която отпада ограничаването за образуване на референдуми по конституционни въпроси. Това обаче не трансформира реда за промени в Конституцията, добави той.

Той изреди, че партиите би трябвало да се съберат и да се схванат по тематиките като инфлацията, опазването на здравето, външната политика... На основата на едно такова поредно държание би трябвало да се оформят в Народното събрание едни следизборни блокове. Така че и жителите би трябвало да поемат своя дял от отговорността - да държат партиите да стоят там, където са обявили преди изборите.

Относно идните парламентарни избори Стоилов разяснява, че от държанието на партиите и от това дали ще предложат нещо ново на гласоподавателите си зависи дали ще има нова обстановка след 2 април.

" Засега не се обрисува нещо ново. Мнението ми е, че самите партии би трябвало доста по-отчетливо и поредно да оповестят уговорките си към жителите. Кампанията е тъкмо времето, в което партията би трябвало да каже какво ще отстоява в Народното събрание и от какво няма да отстъпи.

България още веднъж би трябвало да образува условно или почти някакъв десен или ляв блок, без значение кой ще е в ръководство или в съпротива. В момента, сякаш имаме една мързелива десница и една слаба левица ", сподели още той.

По мотив огромните промени, които би трябвало да станат освен в България, само че и в света, той любопитно заключи:

" Ние се намираме в привършване - съгласно мен - на един неолиберален модел на капитализма. И въпросът е какво да е идващото положение. "  
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР