Конституционният съд ще се произнесе следващия вторник (27 септември) по

...
Конституционният съд ще се произнесе следващия вторник (27 септември) по
Коментари Харесай

КС решава съдбата на Инспектората на ВСС следващата седмица

Конституционният съд ще се произнесе идващия вторник (27 септември) по питането на Върховен административен съд може ли членовете на Инспектората на Висшия правосъден съвет, както и основният правосъден контрольор Теодора Точкова, да извършват функционалностите си в изискванията на изминал мандат или тази процедура е противоконституционна и актовете на инспекторите са противозаконни.

Съдът беше сезиран, откакто повече от 2 години четири Народното събрание не откриха процедура за избор на нови правосъдни инспектори.

Очакването е това тълкувателното решение да даде отговор и за ориста на сегашния състав на Висшия правосъден съвет, чийто мандат изтича на 3 октомври, само че депутатите от 47-мото Народно заседание по този начин и не избраха своята 11-членна квота.

За да има решение, то би трябвало да събере поддръжката на най-малко седем от конституционните съдии. Съдът обаче сега работи в повърхностен състав, защото депутатите от последния парламент не избраха своите двама нови представители.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР