Конституционният съд отклони питането на служебното правителство, свързано с възможността

...
Конституционният съд отклони питането на служебното правителство, свързано с възможността
Коментари Харесай

КС отхвърли питането на правителството за задължителна военна подготовка

Конституционният съд отклони питането на служебното държавно управление, обвързвано с опцията да се вкара наложителна военна подготовка в спокойно време. Определението е гласувано единомислещо във вторник. Докладчик по делото е Соня Янкулова.

Кабинетът на Гълъб Донев искаше наложително пояснение на наредба от Конституцията. Тя гласи, че " отбраната на Отечеството е дълг и чест за всеки български жител. Измяната и измяната към Отечеството са най-тежки закононарушения и се санкционират с цялата суровост на закона ", както и, че " подготовката на жителите за отбрана на отечеството се урежда със закон ". Въпросът на държавното управление беше: " Допуска ли Конституцията въвеждане на законова опция за наложителна подготовка за отбрана на отечеството в спокойно време на българските жители със статус на запасни по смисъла на Закона за запаса на въоръжените сили, за придобиване, поддържане и рационализиране на качествата им за осъществяване на отговорностите им във военните формирования? "

Конституционният съд обаче изяснява, че нормално се поясняват правила, които са неразбираеми. А в тази ситуация това не е по този начин. Конституцията основава обвързване за Народното събрание да уреди със закон подготовката на жителите за отбрана на отечеството. Изрични ограничавания или условия във връзка със самата нормотворческа подготвеност наредбата не съдържа, споделят съдиите.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР