Конституционният съд отхвърли искането да бъде отменен текстът от Закона

...
Конституционният съд отхвърли искането да бъде отменен текстът от Закона
Коментари Харесай

Конституционният съд отне лиценза на мутренски действащата охранителна фирма Делта гард

Конституционният съд отхвърли настояването да бъде анулиран текстът от Закона за частната охранителна активност в частта, въз основата на който бе лишен лицензът на " Делта гард ". Това оповестиха от Конституционен съд, който беше сезиран от Върховния административен съд с настояването да разгласи текста за противоконституционен. Решението е признато с осем на два гласа. 

Казусът с отнетите от Министерство на вътрешните работи лицензи на охранителната компания " Делта гард " стигна до Конституционен съд преди година, когато Върховният административен съд трябваше като втора инстанция да се произнесат по делото, заведено от компанията против заповедта за отнемането на лиценза ѝ. На първа инстанция Административният съд в София през февруари 2022 година удостовери заповедта на Министерство на вътрешните работи.

Чака се от Върховен административен съд да се произнесе всъщност по делото за лиценза.

Процедурата по лишаване на лиценза бе открита през октомври 2021 година на основанието, че притежател, съучастник или шеф в сдружението е притеглен като обвинен за съзнателно закононарушение от общ темперамент. Преди 29 октомври м.г. Димитър Спасов-Каратиста и Марин Русев притежаваха по 50% от компанията. След тази дата обаче сдружението е еднолична благосъстоятелност на Марин Русев. По-късно се разбра, че Спасов е бил упрекнат в Бургас за безчинство, осъществено със мощ или опасност. Законът е безапелационен, че има ли обвиняване, лицензът се лишава, без значение има ли дефинитивна неоправдателна присъда.

Разпоредбите, въз основа на които са отнети лицензите, регламентират значими правни последствия, засягащи свободната стопанска самодейност. Те не плануват краткотрайно ограничаване, а необратимо лишаване на лиценз, причина за което е само привличането като обвинен на обещано лице, стимулират се висшите съдии. Според тях единствено въз основа на привличането като обвинен за съзнателно закононарушение от общ темперамент на притежател на сдружението, върху което събитие той не може да въздейства и без изясненост какъв ще е изходът от наказателното произвеждане, упражняването на правата на тези лица не може да бъде конституционосъобразно ограничавано. 

Отнемането на лиценза на охранително сдружение дефинитивно, без опция за вземане предвид с последващото развиване на наказателния развой и вероятно възобновяване на лиценза при положение, че обвиняването се окаже безпричинно, обявиха магистратите и допълниха, че по този начин се засягат правата на голям брой трети лица, заради което е безпричинно и прекалено. Презумпцията за невиновност може да бъде опровергана само с влизането в действие на неоправдателна присъда, акцентират съдиите.

" Делта гард " се прочу с следствието на " Антикорупционния фонд " за някогашния следовател Петьо Петров-Еврото и ресторант " 8-те джуджета ". Президентът Румен Радев поздрави вътрешния министър тогава Бойко Рашков за почналата процедура за лишаване на лиценза на компанията. " Времето на деребеите свърши ", разяснява президентът през 2021 година.

Мотивите на Конституционен съд ще бъдат оповестени занапред.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР