Конституционният съд образува дело по искането на депутати от Възраждане,

...
Конституционният съд образува дело по искането на депутати от Възраждане,
Коментари Харесай

КС образува дело и по жалбата на опозицията срещу Атанасова и Белазелков

Конституционният съд образува дело по настояването на депутати от „ Възраждане ", „ ИТН " (ИТН) и „ Българска социалистическа партия за България " против избора на съдии от квотата на Народното събрание (НС). Това излиза наяве от обява на страницата на съда.

Докладчик по делото е арбитър Константин Пенчев. Той е докладчик и по делото, импортирано от президента Румен Радев, с което също се желае определяне на противоконституционност на peшeниятa зa избop нa ĸoнcтитyциoнни cъдии, пpиeти oт 49-oтo Hapoднo cъбpaниe нa 19 янyapи.

Днес народните представители от „ Възраждане ", „ Българска социалистическа партия за България " и Има Такъв Народ внесоха обща тъжба до Конституционния съд против двете решения, с които Десислава Атанасова и Борислав Белазелков бяха определени за конституционни съдии от квотата на Народното събрание. Според трите парламентарни групи тези решения опонират на главния закон, на правилата, на които той е построен.

Вчера президентът Румен Радев сезира конституционните магистрати за избора на нови съдии и прикани да не се пристъпва към клетва преди произнасянето му. В претекстовете си президентът уточни, че правилата на неприкритост, бистрота, гласност и аргументираност са били нарушени и не могат да бъдат заместени от формалните разисквания и процедури, целящи легитимирането на предварителна сделка сред ръководещите политически сили.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР