Конституционният съд на Словакия отмени закон, с който по-рано тази

...
Конституционният съд на Словакия отмени закон, с който по-рано тази
Коментари Харесай

В Словакия е отменен закон за 6 седмици предизборно мълчание на социолозите

Конституционният съд на Словакия анулира закон, с който по-рано тази година бе наложено най-продължителното предизборно безмълвие на социолозите в Европа. Текстът бе утвърден през ноември и съгласно критиците му има за съществена цел да отслаби опозицията преди парламентарните избори на 29 февруари 2020 година

Това стана след питане от президента Зузана Чапутова, която не одобри една от най-продължителните в света забрани за издание на социологически изследвания преди гласуването. Парадоксът е, че социолозите са свободни да вършат допитванията си, само че нямат право да популяризират резултатите от тях до края на изборния ден.

И сега този период не е къс - 14 дни, а новият закон предвиждаше той да стане 50 дни. Словашката академия на науките твърди, че единствено две страни в света са с по-продължително предизборно безмълвие.

Чапутова разгласи, че текстът нарушава правото на гласоподавателите на информация и понижава политическата конкуренция.

Опозицията споделя, че мярката е била ориентирана главно против нови партии, които биха се въползвали от промени в желанията на гласоподавателите, настъпващи в последните дни преди изборите.

Конституционният съд възвърне 14-дневния период, само че ще продължи разискванията и по него.

Законът мина с поддръжката на ръководещата лява партия " Смер ", дребният съдружен сътрудник Словашка национална партия (SNS) и националистическата Народна партия - Наша Словакия. Авторите споделят в претекстовете си, че задачата е да защитят гласоподавателите от дезинформация и да вземат решението си за кого ще гласоподават въз основата на стратегиите и дейностите на партиите.

" Смер " към момента е най-популярната партия, само че някои допитвания демонстрират, че коалиция от опозиционни сили може да я победи. В страната продължава да се усеща резултатът от убийството предходната година на журналиста Ян Куцяк и неговата избраница, провокирало продължителни всеобщи митинги против корупцията е събаряне напремиера Роберт Фицо, доминирал националната политика близо десетилетие.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР