Конституционният съд на Германия постанови, че 96-годишният германски гражданин Оскар

...
Конституционният съд на Германия постанови, че 96-годишният германски гражданин Оскар
Коментари Харесай

Счетоводителят на Аушвиц окончателно влиза в затвора за 4 г.

Конституционният съд на Германия постанови, че 96-годишният немски жител Оскар Грьонинг, прочут като " Счетоводителят на Аушвиц ", би трябвало да влезе в пандиза за всеобщи убийства в нацисткия лагер на гибелта по време на Втората международна война, оповестява Ройтерс.

Така съдът удостовери решение на по-долна инстанция.


" Счетоводителят на Аушвиц " е в положение да лежи 4 година, реши немски съд

Грьонинг живее в дома си, макар че е наказан на четири години затвор

В края на ноември съдът в Целе реши, че наказаният е кадърен да излежи присъдата си макар преклонната си възраст.

През юли 2015 година Грьонинг, който е упрекнат в съучастие в убийството на 300 хиляди евреи в " Аушвиц ", бе наказан на четири години затвор.

Конституционният съд отхвърли причините на юристите на Грьонинг, че излежаването на присъдата е в нарушаване на правата му.

Така с решението Грьонинг дефинитивно влиза в пандиза. Решението на съда не оставя опция германецът да бъде освободен, в случай че здравословното му положение се утежни.

Грьонинг живее в дома си, макар че е наказан на четири години затвор.

Прокуратурата изиска 3 години и половина затвор.

Процесът против Грьонинг, който на 21-годишна възраст през 1942 година е изпратен да работи в лагера, е важен, тъй като е един от последните огромни процеси, свързани с изтребването на евреи през Втората международна война.

94-годишният декларира, че в никакъв случай не е убивал човек и затова е почтен.

По време на работата си в " Аушвиц " германецът е събирал движимостите на депортираните след идването им в лагера с трен. Оскар Грьонинг е виновен за инспектирането на багажа им, събирането на банкнотите в него и изпращането им до канцеларии на Секретен сътрудник в Берлин.

Обвиненията против Грьонинг се отнасят за интервала сред май и юли 1944 година, когато 137 влака с 425 хиляди евреи от Унгария идват в " Аушвиц ". Според обвиняването минимум 300 хиляди са изпратени напряко в газови камери.

През 1985 година прокурори във Франкфурт взеха решение да не повдигат обвинявания против него и десетки други служащи в концентрационни лагери, отбелязвайки, че няма директна връзка сред техните дейности и осъществяваните убийства в лагерите. Само преди няколко години беше отхвърлена нова молба за развой. Но прокурорите в Хановер съумяха да вкарат случая в съда въз основата на процеса против охранителя от Секретен сътрудник Джон Иван Деменюк за съучастничество в убийството на 27 900 пандизчии в лагера на гибелта " Собибор ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР