Конституционният съд (КС) отхвърли искането на народни представители от ГЕРБ

...
Конституционният съд (КС) отхвърли искането на народни представители от ГЕРБ
Коментари Харесай

Конституционният съд отказа на ГЕРБ да тълкува възможностите за разследване на главния прокурор

Конституционният съд (КС) отхвърли настояването на народни представители от ГЕРБ от състава на 48-ото Народно заседание да се произнесе по въпроса може ли следователи да проверяват основния прокурор. На съвещанието са участвали всички 10 конституционни съдии и решението е признато единомислещо, оповестиха от Конституционен съд, като се чака цялостният текст на решението им да бъде оповестен по-късно.

В последния работен ден на предходното Народно заседание цялата парламентарна група на ГЕРБ внесе искане за пояснение в Конституционния съд на " самостоятелност на правосъдната власт " и дали с изключение на самостоятелност от другите две управляващи - законодателна и изпълнителна, понятието включва и самостоятелност сред трите органа на правосъдната власт - съд, прокуратура и разследване.

 ГЕРБ търси от Конституционния съд причини, че следствието може да проверява основния прокурор ГЕРБ търси от Конституционния съд причини, че следствието може да проверява основния прокурор

ГЕРБ бяха главният отпор против плановете в предходния парламент, с които се предвиждаше основаване на механизъм за следствие на основния прокурор. Основният им претекст беше, че те са противоконституционни.

Предложенията за промени в Наказателно-процесуалния кодекс бяха няколко с разнообразни вносителя, като главният от тях е на Министерския съвет и планува пъкъл хок прокурор да проверява сигналите за осъществени закононарушения против основния прокурор., 1 срещу и без " въздържал се " на първо четене, само че след това с гласовете на беше отхвърлена концепцията на " Демократична България " срокът сред двете четения да бъде скъсен, с цел да може Народното събрание да одобри дефинитивно плана.
Промените са свързани с ангажимент на България по Плана за възобновяване и резистентност и идващият парламент сигурно ще би трябвало още веднъж да се занимае с въпроса.
66-имата депутати от ГЕРБ написаха до Конституционния съд:

" Правният интерес от пояснение на нормата на член 117, алинея 2 на Конституцията произтича от обстоятелството, че Народното събрание ще се занимава с реформиране на правосъдната система, което ще засегне салдото сред трите органа, включени в структурата на правосъдната власт и статута на следователите в частност, както евентуално и структурата на Висшия правосъден съвет. " Съдебната промяна би трябвало да бъде сложена в конституционна рамка и нейната динамичност не може да излиза отвън заложените от Конституцията параметри. Поради това за нас на първо е значимо да знаем с акуратност кое е конституционосъобразното място на следователите, респективно на структурата " Следствие " /следствените органи, в системата на органите на правосъдната власт. От отговора на този въпрос ще следват опциите за промени в тази система. "

 На първо четене Народното събрание извади Националната следствена работа от прокуратурата На първо четене Народното събрание извади Националната следствена работа от прокуратурата

Единият от законопроектите - този на " Възраждане ", предвиждаше основният прокурор да може да се проверява от самостоятелен следовател. В момента Националната следствена работа е част от прокуратурата, а шефът е директно зависещ на основния прокурор. Поправките на " Възраждане ", само че до разискване на второ четене не стигна време в предходния парламент.

 Питането на ГЕРБ идва да поддържа усърдието на Питането на ГЕРБ идва да поддържа усърдието на " Възраждане "

" Ако следователите и тяхната респективна организационна конструкция не бяха в действителност изгубили високия си парламентарен статус, може би сега някои животрептящи въпроси, като да вземем за пример: " Кой да проверява основния прокурор " или " Кой да преследва корупцията по високите етажи на властта " нямаше да съществуват и щяха да са се решили от единствено себе си ", написа още в настояването, в което се прави обзор на това каква е била структурата на правосъдната система преди и по какъв начин е имало интервал, в който прокурорите и следователите са били към съда.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР