Конституционният съд (КС) обяви за противоконституционни всички законови разпоредби, които

...
Конституционният съд (КС) обяви за противоконституционни всички законови разпоредби, които
Коментари Харесай

Конституционният съд обяви даренията без лимит за партиите за противоконституционни

Конституционният съд (КС) разгласи за противоконституционни всички законови разпореждания, които дават опция на партиите да получават дарения от компании, само че не тъй като практиката е в прорез с Конституцията, а поради метода, по който е регламентирана в законодателството. Решението е взето единомислещо, а Конституционен съд се произнесе откакто бе сезиран по въпроса от президента Румен Радев през 2019 г.

Възможността за финансиране на партии под формата на дарения от компании бе записана в Закона за политическите партии и в Изборния кодекс след кавги през лятото на 2019 година По метода, по който са дефинирани текстовете обаче е допустимо и компании с държавно присъединяване да подаряват средства на политици за предизборните им акции, а това е неприемливо. Освен това конституционните съдии са на мнение, че би трябвало да бъде въведен таван на даренията от компании.

" Възможността за директно или индиректно финансиране на политически партии от страната и общините отвън избраното в закона бюджетно финансиране, е конституционно неприемливо ", акцентират магистратите и напомнят, че законът разрешава неограничени по мярка частни дарения на политическите партии от юридически лица и еднолични търговци, а това нарушава конституцията и условието при изразяването на политическата воля на жителите партиите да бъдат сложени в обективна конкурентна среда.

" Системата на финансиране би трябвало да подсигурява, че всички партии са в положение да се съревновават при равни благоприятни условия, което обезпечава политическия плурализъм и основава гаранция за ефикасното действие на демократичните институции ", акцентира в решението си Конституционният съд.

По въпроса за тавана за финансирането от компании Конституционен съд написа в решението си, че: " Допълването на общественото финансиране при равни за всички политически партии условия с частно финансиране, което е изборно и без граничен размер, слага политическия плурализъм под опасност. То подрива равенството в политическите права на жителите и опцията им свободно да образуват и показват своята политическа воля ".

Възможността бизнесът да финансира политическите партии бе въведена през лятото на 2019 година по самодейност на Движение за права и свободи и след среща сред представители на ГЕРБ с водача на придвижването Мустафа Карадайъ и депутата и предприемач Делян Пеевски. С поддръжката на ГЕРБ, Движение за права и свободи, " Атака " и " Воля " отпадна досегашната възбрана за дарения за обединенията от юридически лица.

Това стана, откакто по самодейност на премиера Бойко Борисов и след напрежение сред съдружните сътрудници ГЕРБ и " Обединени патриоти " държавното финансиране за политическите партии бе понижено от 11 на 1 лев на глас на последните парламентарни избори. Предложението бе подкрепено от болшинството дали своят вот в инициирания от " Шоуто на Слави " референдум.

След като в средата на юли 2019 година Народното събрание отхвърли ветото му, президентът Румен Радев сезира Конституционния съд поради финансирането на партиите от бизнеса.

Искането на президента бе да бъдат оповестени за противоконституционни разпореждания от Закона за политическите партии и от Изборния кодекс, които регламентират даренията на политическите партии от юридически лица и еднолични търговци.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР