Конституционният съд допусна за разглеждане по същество делото, образувано по

...
Конституционният съд допусна за разглеждане по същество делото, образувано по
Коментари Харесай

КС ще тълкува имунитета на президента

Конституционният съд позволи за разглеждане всъщност делото, формирано по сложени от основния прокурор Иван Гешев въпроси за имунитета на президента. Решението бе гласувано с девет гласа " за ", трима съдии са с изключително мнение. Според Атанас Семов няма правна причина за такова запитване, а Павлина Панова и Надежда Джелепова не откриват правосъдна процедура, въз основата на която да се търси пояснение.

Гешев изиска да знае дали против президента може да бъде формирана " инспекция ". Главният прокурор твърди, че конституционната наредба, която разрешава настоящ държавен глава да бъде разследван единствено за държавна измяна и нарушаване на конституцията, е неразбираема и се нуждае от пояснение.

Конституционен съд тихомълком е дал опция на Гешев да редактира въпросите за изясненост на настояването за пояснение. От бъдещото решение всъщност за имунитета на президента ще зависи дали на основния прокурор се разпореждат пълномощия по отношение на президента, каквито в конституцията са предоставени единствено на Народното събрание и на Конституционен съд.

Междувременно с 9 гласа " за " Съдийската гилдия на Висш съдебен съвет предложи до административните ръководители на съдилищата откритите правосъдни съвещания да се отсрочат до един месец. Така ще се гледат единствено делата по ограничения за неотклонение, за издръжки, наставнически права, по проблеми на домашно принуждение.

" Не разясня решенията на Конституционния съд. Там са способени хора, само че зависи какви са и желанията на прокуратурата ", съобщи от авиобаза " Граф Игнатиево " Румен Радев. " Оценявам високо интензивността на прокуратурата да се бори с корупцията и битовата престъпност, само че битовата престъпност не може да се бори единствено с репресивната мощ на страната. Трябва да бъде изкоренена бедността, а това значи битка с корупцията в изпълнителната власт - там, където са огромните публични поръчки ", настоя за следващ път президентът.

Повече от час Радев беседва с командването на авиобазата. След срещата той означи парадокса, че макар политическата воля, макар че се влагат съществени средства в съществуващата техника, към момента има фрапантно дребен нальот, което рефлектира на сигурността на полетите и върху бойните качества. Очаквам по-енергични ограничения от Министерството на защитата и от командването на Военновъздушните сили, съобщи Радев. Президентът похвали управлението на авиобазата и целия персонален състав за професионализма и усилената работа макар многото тежки условия на рисково малко хвърчене. " Хората тук влагат в бъдещето, в бъдещето на бойните качества. Проблемите са дълбоки, изискват политически и организационни ограничения ", сподели той.

Радев означи, че оправянето с ковид изисква обединяването на всички институции и обществото. " Най-голямата заплаха в тази обстановка е да се поддадем на суматохата и напрежението. Самодисциплината и контролът е най-ефективното средство ", сподели той и прикани да не се позволява парализа на стопанската система. Според него държавното управление би трябвало да намерения за секторите, които ще понесат последици - спорт, превоз и туризъм. Да мислим за допустимо по-бързото излизане от рецесията и привеждане на страната в обикновено положение, заключи президентът.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР