Конституционният съд допусна за разглеждане делото срещу правилото редовен технически

...
Конституционният съд допусна за разглеждане делото срещу правилото редовен технически
Коментари Харесай

КС ще се занимае с правилото технически преглед само след платени пътни такси - Темида

Конституционният съд позволи за разглеждане делото против правилото постоянен механически обзор единствено след платени такси, планувано в Закона за пътищата. Въпросното предписание бе оспорено от публичния бранител Диана Ковачева.

Плащането на таксите се удостоверява с инспекция посредством автоматизиран продан на информация сред осведомителната система за електронно вписване на осъществените периодически прегледи на пътни транспортни средства, поддържани от Министерството на превоза, осведомителните технологии и известията и електронната система за събиране на пътни такси, гласи наредбата.

Според омбудсмана обаче това лимитира правата на жители за свободно напредване в страната и правото за овакантяване на нейните лимити, както и конституционни правила като този на правовата страна. Ковачева акцентира, че въведената със Закона за пътищата смесена система за таксуване на другите категории пътни транспортни средства и такси, на база време и на база изминато разстояние, се отнася единствено и само за прекосяване по платената пътна мрежа, т.е. отвън нейния обсег те не се изискват. Освен това е изцяло допустимо на притежател на МПС в никакъв случай да не му е нужна винетка, само че ще е заставен да я купи, с цел да мине на обзор.

Конституционен съд конституира като заинтересувани институции по делото Народното събрание, президента, Министерски съвет, районния министър, вътрешния и транспортния министър, Върховен касационен съд, Върховен административен съд, АПИ, Висшия адвокатски съвет, които в 30-дневен период би трябвало да показват мнения.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР