Конституционната процедура се затваря в някакъв разумен срок и той

...
Конституционната процедура се затваря в някакъв разумен срок и той
Коментари Харесай

Проф. Пламен Киров: Изобщо не е необходимо да бъде удължаван мандатът на този парламент

Конституционната процедура се затваря в някакъв рационален период и той е обрисуван от решение номер 20 от 1992 година, когато при сходна обстановка Конституционния съд е постановил това тълкувателно решение. Коалиционно държавно управление от някое от дребните парламентарни групи мъчно се основава, и по тази причина Конституцията не е планувала съответни периоди. Това сподели проф. Пламен Киров в предаването " Денят стартира " по Българска национална телевизия.

Той разясни, че президентът би трябвало да извърши условието на Конституцията да разпусне Народното събрание, да насрочи предварителни парламентарни избори и да назначи служебно държавно управление.

" Изобщо не е належащо да бъде удължаван мандатът на този парламент, с цел да одобри каквото и да е значимо нещо, те имаха задоволително доста време да одобряват значимите неща, само че не го сториха ", разяснява още някогашният парламентарен арбитър. Проф. Киров съобщи, че от дълго време се е знаело, че КЕВР ще остане без управление.

" Не може да се продължава мандатът на едно Народно заседание, според от това, че то би трябвало да избере началник на КЕВР. КЕВР ще има началник, това е някогашният ръководител Иван Иванов, по този начин написа в закона за енергетиката ", разясни проф. Киров.

" Президентът демонстрира едно забележително самообладание и самообладание във връзка с еквилибристиките на партийното управление на Българска социалистическа партия. Едно е ясно, че най-вероятно след привършване на тази сага с третия мандат, президентът ще изиска от Конституционния съд да доизясни процедурата, с цел да е ясно на политиците какво би трябвало да вършат, т.е. Конституционният съд би трябвало да сътвори една директива, тъй че те да не могат да злоупотребяват с процедурата ", обясни проф. Киров.

" Начинът, по който подхожда Българска социалистическа партия, в последна сметка последната капка ще прелее чашата ", съобщи проф. Киров.

Според него Българска социалистическа партия и " Демократична България " са огледални облици и са най-заинтересовани да има държавно управление, до момента в който от " Продължаваме промяната " по-скоро желаят да отидат на избори, счита конституционалистът.

" От Президентството са подготвени със състав на длъжностен кабинет. Със сигурност ще бъде по-различен от предходните. Кирил Петков и Асен Василев няма да бъдат в служебния кабинет ", съобщи проф. Пламен Киров.

" Това е най-краткият мандат на парламентарно излъчено държавно управление в последните 31 години, и единственото, което си е отишло от власт с избор на съмнение ", добави още проф. Киров.

" Служебният кабинет няма да проверява, да търси вини, няма да се занимава с нищо друго, с изключение на с това да гаси пожари и да позволява рецесии. То ще бъде едно антикризисно държавно управление, съобщи още проф. Киров.

Той изрази мнение, че в случай че бъде върнат мандата в петък, президентът ще разпусне Народното събрание в понеделник или вторник и ще насрочи избори на 2 октомври.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР