Консерваторите на канцлера Ангела Меркел се обединяват около нея въпреки

...
Консерваторите на канцлера Ангела Меркел се обединяват около нея въпреки
Коментари Харесай

Въпреки политическия хаос, позицията на Меркел остава стабилна

Консерваторите на канцлера Ангела Меркел се сплотяват към нея макар неуспеха на договарянията за сформиране на трипартийна коалиция, написа " Ройтерс ". Засега Меркел съумява да завоюва още време на поста си, а главната тежест за излизане от политическата рецесия пада върху социалдемократите.

Решителната поддръжка на консерваторите за Меркел е забележителна, до момента в който някои членове на Социалдемократическата партия (SPD) споделят, че тяхната цена за наново ръководство на така наречен огромна коалиция с консерваторите е главата на Меркел.

След неуспеха на съдружните договаряния късно в неделя Германия попадна в най-тежката си политическа рецесия от края на Втората международна война.

Президентът Франк-Валтер Щайнмайер, който се пробва да сътрудничи за постигането на договорка, е наясно, че източникът на немското интернационално въздействие е икономическата власт на страната и че бизнесът желае постоянна коалиция скоро, с цел да се постави завършек на сигурността и да не се стигне до нови избори.

Лидерът на SPD Мартин Шулц, чиято партия е втората по величина в Германия и бе по-малък съдружен сътрудник на консервативния блок на Меркел в предходния парламент, настоя, че SPD би трябвало да бъде в съпротива след тежката загуба на изборите през септември.

Но поради, че Меркел към този момент остава постоянна отпред на християндемократите, натискът се измества върху SPD да помогне за съставяне коалиция след неуспеха на диалозите сред канцлера, Свободните демократи (FDP) и Зелените.

Според изследванията възможни нови избори няма да донесат доста по-различни резултати от тези през септември. По данни на Infratest Dimap от тази седмица 58% от гласоподавателите желаят Меркел да остане канцлер.

" Номер едно "

" Едно нещо е ясно. Позицията на Ангела Меркел в Християндемократическия съюз (CDU) е доста мощна. Тя е нашият номер едно ", сподели пред " Ройтерс " Дейвид Макалистър, член на изпълнителния комитет на CDU.

Нейната партия има вяра, че тя е направила всичко допустимо, с цел да реализира трипартийна коалиция. Освен това напъните на Меркел усъвършенстваха обтегнатите поради имиграцията връзки с по-малкия баварски сътрудник на CDU в консервативния блок, Християнсоциалния съюз (CSU).

Друг почитан член на CDU разяснява, че въобще не се разисква разновидността Меркел да бъде жертвана, защото партията няма по-добра опция.

Волкер Каудер, водач на консервативната парламентарна група в долната камара на Народното събрание, изрази вяра, че Социалдемократите ще трансформират позицията си против повторна огромна коалиция.

Попитан за опцията SPD да поддържа водено от Меркел държавно управление на малцинството или да влезне в нова огромна коалиция, представител на SPD съобщи, че идната през днешния ден среща сред Мартин Шулц и президента ще покаже какво следва.

Щайнмайер, който е бил водач на SPD се среща с ръководителите на всички партии в Народното събрание тази седмица и желае да реализират съглашение за ново държавно управление " в близкото бъдеще ".

Въпросът за наследяването

Едва откакто бъде образувано ново държавно управление, натискът върху Меркел евентуално ще се ускори, само че даже и тогава това няма да стане незабавно.

Нейният наставник Хелмут Кол и Конрад Аденауер, който води немското възобновяване след Втората международна война, са единствените следвоенни канцлер, които са управлявали Германия по-дълго от нея.

Шийсет и три-годишната Меркек реши да се кандидатира още веднъж през ноември предходната годна след дълги и сложни размишления. Тя съобщи, че желае да остане, " в случай че здравето й разреши ". През 1998 година тя бе представена да споделя: " Не желая да съм полужива руина, когато се отдръпва от политиката ".

Меркел наподобява се радва на положително здраве, само че поради, че е към този момент 12 години на власт, неизбежно ще се появят въпроси кой ще я наследи. Все още не се загатват имената на евентуални наследници.

 Франк-Валтер Щайнамйер
© Reuters

Франк-Валтер Щайнамйер

" Вероятно ще измине към година, откакто бъде образувано държавно управление, преди въпросът за наследяването да стане неминуем въпрос в немската вътрешна политика ", разяснява Ян Техау от Американската академия в Берлин.

Но първо Меркел би трябвало да образува ново държавно управление. Ако Щайнмайер не успее да убеди SPD да влезне в нова огромна коалиция, другите разновидности включват трипартийна коалиция, водено от Меркел държавно управление на малцинството или нови избори.

" Тъй като предварителните избори няма да трансформират в огромна степен силите, аз планувам... друга огромна коалиция сред единствените партии, които са се научили да вършат взаимни отстъпки ", счита Йозеф Йофе, редактор и издател на седмичника " Ди Цайт ".

Според в. " Билд " в този момент някои депутати от SPD слагат под въпрос отхвърли на партията им от нова огромна коалиция.
Промяната в курса и коалирането с Меркел може още веднъж да изисква промяна на управлението в SPD.

Според Техау Меркел просто би трябвало да се концентрира върху това да бъде виновна заемащата длъжността канцлер до момента в който се образува ново държавно управление. " Тя просто би трябвало да играе личната си игра добре и тогава може да оцелее ".

Всичко, което би трябвало да знаете за: Изборите в Германия (198)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР