Консервативният блок ХДС/ХСС и канцлерът Ангела Меркел не успяха да

...
Консервативният блок ХДС/ХСС и канцлерът Ангела Меркел не успяха да
Коментари Харесай

Ангела Меркел няма да прави опити да оглави правителство на малцинството

Консервативният блок ХДС/ХСС и канцлерът Ангела Меркел не съумяха да реализират единодушие със Свободните демократи и Зелените за сформиране на ръководеща коалиция . Това тласна най-мощната европейска страна в небивала политическа рецесия, която може да постави завършек на политическата кариера на канцлера, предадоха Агенция Франс Прес и Ройтерс.
 
След повече от месец усилени проучвателни диалози Свободните демократи се отдръпнаха , тъй като съгласно тях позициите на партиите са прекомерно раздалечени, с цел да се реализира съглашение за общо ръководство.
 

" Днес нямаше прогрес, по-скоро имаше връщане обратно, тъй като бяха сложени под въпрос търсените взаимни отстъпки. По-добре да не се ръководи, в сравнение с да се ръководи неприятно ", сподели пред публицисти в Берлин водачът на Свободните демократи Кристиан Линднер . Той добави, че няма общи позиции и взаимно доверие, с цел да се сформира съдружно държавно управление. Основните противоречиви проблеми са имиграцията и околната среда, отбелязва Ройтерс.
 
Проучвателните диалози изпаднаха в невъзможност поради политиката към имиграцията и последствията от великодушното приемане на претенденти за леговище от държавното управление на Ангела Меркел през 2015 и 2016 година, показва Агенция Франс Прес.
 

Партиите не реализираха единодушие дали бежанците да имат право на изцяло или отчасти събиране на фамилиите им в Германия . Свободните демократи и консерваторите, изключително баварските съдружници от ХСС, упорстваха за ограничение на приемането на бежанци до 200 000 годишно, с което Зелените не бяха съгласни.
 
Споразумение не бе реализирано и по екологичните проблеми . Зелените считат за незадоволителни напъните за ограничение на замърсяването от колите и от електроцентралите, работещи с въглища, отбелязва Агенция Франс Прес.
 
Този процес значи, че в Германия може да има нови парламентарни избори при започване на 2018 година , само че техният резултат може да се окаже още по-неясен. Традиционните партии се притесняват, че популистката Алтернатива за Германия, която завоюва 13% от гласовете през септември, може да ускори позициите си, отбелязва Ройтерс.
 

На изборите през септември блокът ХДС/ХСС на канцлера Меркел , която е на власт от 2005 година, завоюва най-вече гласове , само че това бяха най-лошите му резултати от 1949 година Наред с това крайната десница влезе в Народното събрание и политическият пейзаж се раздроби. Социалдемократите отхвърлиха да продължат присъединяване си в ръководство с ХДС/ХСС и това лиши Меркел от болшинство в Народното събрание.
 
Свикнала с маратонски договаряния и на европейско ниво, Ангела Меркел теоретично може да предложи възобновяване на проучвателните договаряния след известна пауза, само че разликите сред партиите са огромни, отбелязва Агенция Франс Прес. Ако бъдат свикани избори при започване на 2018 година, за Меркел ще е мъчно да остане отпред на ХДС, предвижда Агенция Франс Прес.
 
Пред нея има и вид да оглави държавно управление на малцинството , само че тя би трябвало да бъде определена за канцлер от депутатите, което може да стане в три кръга от гласоподаване. Ако на първите два не бъде реализирано безусловно болшинство, тя може да бъде определена с нормално болшинство на трети тур. Но самата Меркел до момента отхвърля този рисков вид, който ще й наложи да ръководи, като се опира на непостоянно болшинство - нещо, което не е случвало в Германия след Втората международна война.
 
Провалът на опитите за сформиране на държавно управление в страната с най-голяма стопанска система в Европа може да има влияние над всичко в Европейския съюз - от промените в еврозоната до политиката към Русия и Турция, показва Ройтерс.
 
Меркел използваше въздействието си, с цел да реализира взаимни отстъпки за Гърция в еврозоната и да резервира в действие глобите против Русия поради анексията на Крим и поддръжката й за сепаратистите в Източна Украйна, прибавя Ройтерс.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР