Консервативната Народна партия (OVP) в Австрия сключи коалиционно споразумение за

...
Консервативната Народна партия (OVP) в Австрия сключи коалиционно споразумение за
Коментари Харесай

Крайната десница в Австрия получи отбраната, вътрешните и външните работи

Консервативната Народна партия (OVP) в Австрия подписа съдружно съглашение за ръководство с извънредно дясната Партия на свободата (FPO) и в новото държавно управление партия, учредена от някогашни нацисти, ще ръководи министерствата на защитата, на вътрешните и на външните работи.

Докато крайната десница получава апарата за сигурност, паритята на едвам 31-годишния Себастиан Курц ще управлява министерствата на финансите, правораздаването и земеделието. Курц, който ще стане канцлер, както и съдружният му сътрудник Ханс Кристиан Щрахе, се срещнаха в петък с президента Александер Ван дер Белен и при започване на идната седмица държавното управление ще може да постави клетва.

Заради влизането на Партията на свободата в държавното управление във Виена през 2000г. Европейският съюз наложи наказания и дипломатическта изолираност. Сега Председателят на FPO Херберт Кикл ще стане вътрешен министър. Съпартиецът му Марио Кунасек ще поеме защитата, а Карин Кнайсл - специалистка по интернационално право и Близкия изток, ще оглави австрийската дипломация.

Курц удостовери в събота, че финансов министър ще стане Хартвиг Льогер, който идва от застрахователния бизнес.

Подкрепеният от FPO Норберт Хофер, който бе конкурент на Ван дер Белен на президентските избори, в този момент ще бъде министър по въпросите на инфраструктурата. Щрахе ще бъде вицеканцлер и по този начин крайната десница ще разполага с 6 министерски кресла.

 Председателят на FPO Херберт Кикл ще стане вътрешен министър.
© Reuters

Председателят на FPO Херберт Кикл ще стане вътрешен министър.

След договаряния, траяли седмици наред, крайната десница се завръща в ръководството за трети път и след повече от десетилетие в съпротива. Това става половин година преди страната да поеме от България председателството на Европейския съвет в средата на 2018г.

FPO има декларативно антиимигрантска и евроскептична политика, само че Курц упорства, че държавното управление му ще бъде проевропейско. Като гаранция, че ще се следва тази линия, канцлерството ще поеме контрола над част от евпропейските отдели във външното министерство, изяснява пред " Ройтерс " представител на OVP.

Агенцията напомня, че партията на Курц е водела също антиимигрантска акция и обръща внимание на символичното място, определено за представянето дружно с Щрахе на съдружното съглашение. Това е хълмът Каленберг, прочут като мястото на Битката за Виена от 1683г., където е разрушена обсадата на града от османската войска. Това събитие е останало в историята като знак на прекъсване нашествието на мюсюлманската войска в Европа.

Двамата до момента не са обяснявали категорично за какво са избрали тъкмо Каленберг, само че за австрийците сигналът е явен, тъй като партиите им предупреждаваха по време на акцията, че в Австрия пораждат " паралелни общества " на мюсюлманите. В страна с 8.7 млн. души население мюсюлманите са над половин милион, като над половината от тях са турци или родени в Турция. В Австрия не е имало огромни ислямистки набези като тези в Париж, Брюксел или Берлин.

 Кристиан Курц след срещата с президента Александер Ван дер Белен.
© Reuters

Кристиан Курц след срещата с президента Александер Ван дер Белен.

По въпросите на Европейски Съюз Курц и Щрахе да заявявали, че са срещу участието на Турция в съюза и болшинството австрийци ги поддържат за това.

Партията на свободата освен стана трета мощ в Народното събрание, само че и реализира най-значителното наличие във властта за евроскептична партия в Европейски Съюз. Част от аргументите е отводът на FPO от апелите за референдум за овакантяване на Европейски Съюз, а дружно с OVP избират вместо референдум като този за Брекзит да се концентрират върху контретни промени в съюза като по-добра защита на външните граници и предаване повече власт на националните столици.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР