Консенсусът около позицията на България за Република Северна Македония, който

...
Консенсусът около позицията на България за Република Северна Македония, който
Коментари Харесай

Доц. Спас Ташев: Позицията на КСНС е сериозна крачка напред към сближаването ни със Северна Македония

Консенсусът към позицията на България за Република Северна Македония, който беше реализиран на Консултативния съвет за национална сигурност през вчерашния ден, е сериозна крачка напред към доближаването с югозападната ни съседка. Това съобщи в " Денят стартира " по Българска национална телевизия доцент Спас Ташев от Институт за проучване на популацията и индивида към Българска академия на науките.
Всичко по тематиката: Отношенията България - районен съд Македония 64
Той акцентира, че за първи път от повече от 30 години българската страна демонстрира воля да обезпечи с запаси и с фрагменти политиките си по отношение на Северна Македония. Според него до момента всички провеждани политики са били по-скоро в областта на положителните пожелания.

Доцент Ташев прави оценка вчерашното решение на КСНС като надграждане върху съществуващата позиция на България за РСМ - проблемите с общата историята остават на дневен ред, само че с изключение на разрешаването им, България демонстрира воля за по-интензивно съдействието във всички останали сфери, касаещи двете страни.

По думите на Ташев, в случай че новото държавно управление на Република Северна Македония предприеме нужните промени, е изцяло допустимо след 6 месеца страната да стартира договаряния за интеграция в Европейски Съюз.

Според него най-важно е вписването на македонските българи в конституцията на Република Северна Македония, тъй като това може доста бързо да докара до премахването на обидните квалификации против българите в македонските учебници и да понижи езика на омразата.

Така се е случило с македонските албанци, против които също е имало отрицателна изразителност в учебниците, само че след вписването им в конституцията, образователните материали са изменени доста бързо.
Всичко по тематиката: Отношенията България - районен съд Македония 64  Керемедчиев: Срещата при президента беше стягане на редиците по тематиката за Северна Македония

Керемедчиев: Срещата при президента беше стягане на редиците по тематиката за Северна Македония  Керемедчиев: Срещата при президента беше стягане на редиците по тематиката за Северна Македония Керемедчиев: Срещата при президента беше стягане на редиците по тематиката за Северна Македония  КСНС разисква Северна Македония

КСНС разисква Северна Македония
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР