Конкретни проценти няма да коментираме, защото предстои още работа. Така

...
Конкретни проценти няма да коментираме, защото предстои още работа. Така
Коментари Харесай

Колко месо ще има в колбасите - тепърва ще решават експерти

Конкретни проценти няма да разясняваме, тъй като следва още работа. Така доктор Димитър Димитров, специалист от Министерството на земеделието и храните (МЗХ), който разяснява новата проектонаредба, която се готви - за минимално количество избран артикул в избрана храна, с цел да може тази храна изобщо да се продава на пазара.
Тепърва работната група, която ще сътвори нормативите и точните цифри, стартира работа, посочи Димитров. Според него няма общ правилник в Европейски Съюз по въпроса, само че има редица европейски страни, които имат наложителни стандарти. Във Англия да вземем за пример във свинската наденица трябвало да има най-малко 30% свинско месо, в телешката – най-малко 32%. Не пречело обаче да има и други артикули, с изключение на месо. В Словения стандартът сочел 25% дивечово месо при артикул, в който се твърди, че има дивеч.
Нека оставим на преценката на специалистите – по този начин Димитров отговори на въпрос на Нова телевизия за какво би се въвело едно число като най-малък дължим %, а не друго.
Никъде не говорихме за проценти, когато се създаваше проектонаредбата, съобщи ръководителят на Асоциацията на месопреработвателите Атанас Орджанов. И изрази опасения, че при наложителни стандарти щяло да дойдат артикули от чужбина, с по-нисък % и това щяло да унищожи българския отрасъл .
По думите на Димитър Димитров обаче концепцията с готвените от земеделското министерство промени да се знаело, че като се купува даден артикул – да вземем за пример салам, да се знае, че има минимално избран % месо. Сега такива няма – имаме доброволни стандарти, посочи специалистът. И видя като " независимост на пазара " обстоятелството, че стандарт " Стара планина " не накара повече производители да се приближат до него.
Във всички салами си има месо – съгласно спецификацията и техническата документи на съответната компания. Абсурдно е да няма месо. Така Орджанов отговори на въпрос какво има в саламите, в случай че не са по стандарт " Стара планина " (бел.ред. – според него би трябвало да има най-малко 85% месо в колбасите).
Лед, вода, соя, соеви протеини – това са част от продуктите, които се влагат в саламите, с изключение на месо , по думите на Орджанов. Той увери обаче, че всички влагани артикули били безвредни. Орджанов обаче не можа да даде статистика кои производители имат в продуктите си най-нисък % месо. Няма салам на българския пазар с 2% месо, решително сподели все пак ръководителят на Асоциацията на месопреработвателите. И беше безапелационен – за нас е значим контролът, без значение какви законови условия има.
Млечни артикули
Според Димитров и сега за млечните артикули нещата били по-напред. В момента е казано кои артикули могат да се назовават " сирене ", " извара " и така нататък – артикули, в които има единствено мляко, както и какъв % сурово и изсъхнало мляко има, напомни специалистът. Освен това, напълно скоро имитиращите млечни артикули щели да са на обособен щанд и наложително опаковани – работата по наредбата, определяща това, била съвсем финализирана.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР