Конгресът ще решавали дали да избира нов лидерТочка срещу лидера

...
Конгресът ще решавали дали да избира нов лидерТочка срещу лидера
Коментари Харесай

1:0 срещу Нинова при старта на пленума

Конгресът ще решавали дали да избира нов водач
Точка против водача на Българска социалистическа партия в оставка Корнелия Нинова означи вътрешната съпротива при старта на пленума през днешния ден.  Тя съумя да запише като точка в дневния ред на аления конгрес на 16 юни разискване на процедурите за избор на идващия водач на Българска социалистическа партия. Правила за избор на партиен началник не бяха планувани в днешното съвещание. Опозицията се наложи конгресът другата седмица да реши дали да избира или не нов водач.

Нинова подаде оставка след загубата на европейските избори, само че ще се бори на конгреса за преизбирането си на поста.  Според наложените персонално от нея промени в устава на Българска социалистическа партия това става с директен избор от всички членове на партията. Противниците й упорстват водача на Българска социалистическа партия да се избира от конгреса. Позовават се също на устава, съгласно който директният избор се прави след приключването на мандата на сегашните управителни органи през 2020 година.

Опозицията упорства за смяна на устава на партията, която гласи, че когато ръководителят приключи предварително мандата си, новият все път ще се избира от конгреса. Идеята е той единствено да довършва стартирания мандат.

Червен фронт против Витанов

Вътрешната съпротива реагира извънредно остро на решението на Корнелия Нинова Петър Витанов да е лидер на делегацията на българските социалисти в Европейския парламент. Срещу това решение се оповестиха Сергей Станишев, Георги Гергов, Атанас Мерджанов, Ангел Найденов. Това е продължение на поредност от политически и нелогични решения, които бяха наложени от Корнелия Нинова, разяснява президентът на ПЕС Сергей Станишев . " Поредният конфронтационен ход както във връзка с една част от Българска социалистическа партия, по този начин и във връзка с Станишев ", добави Ангел Найденов. Според него това е един неудобен и голословен ход, който няма да донесе авторитет и място на делегацията на Българска социалистическа партия в Европейския парламент.

Атанас Мерджанов също оцени избора на Петър Витанов за лидер на делегацията на социалистите в Екологичен потенциал като следващата нелогична стъпка на управлението на социалистите. Според него няма нищо по-нормално водачът на ПЕС да бъде водач на социалистите в Европейския парламент.

Смешно и парадоксално е Петър Витанов да води делегацията на социалистите в Екологичен потенциал, тъй като не знае къде е Страсбург и Брюксел, отсече Георги Гергов и разгласи това за " патология, хиперактивност и комерсиалност ": " Това е смешно и парадоксално, тъй като този човек не знае къде е Страсбург и Брюксел и ще води групата в безтегловност ", отсече Гергов.

На въпрос по какъв начин би коментирал елиминирането на Елена Йончев и Иво Христов от всевъзможни управителни органи в тази група, Гергов съобщи, че тази група на социалистите " е група на парашутисти ", а действителният човек, който би трябвало да я води, е Сергей Станишев.

Искри преди съвещанието

Поредна престрелка в Българска социалистическа партия се развихри преди пленума. Оставката на Нинова е превзетост, разясниха Сергей Станишев и Ангел Найденов. Очаквам конгресът да убеди Корнелия Нинова да остане, чакам театралността с оставката на Корнелия Нинова да продължи и на конгреса с прочувствени изявления, съобщи Станишев. По думите му той не е видял разбор, а по-скоро действия, които са правени по отношение на акцията, без същинска изчерпателност и отговор на въпросите, които вълнуват всички - за какво социалистите още веднъж са изгубили евроизборите. Вътрешното разделяне в партията също изигра роля за загубата на евроизборите. Не се реализира екипност по време на евровота, уточни още Станишев.

Георги Пирински пък добави, че главното, което би трябвало да дефинира отношението на всеки от членовете на Националния съвет на Българска социалистическа партия, е по какъв начин да бъдат извоювани локалните избори. Според него най-добре би било при подадена и установена оставка на ръководителя на Българска социалистическа партия, Националният съвет на партията да избира заместник-председателя.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР