Конгресът на САЩ приема в последния момент законопроект за предотвратяване на спирането

...
Заплахата от спиране на работата на федералното правителство внезапно отпадна
Коментари Харесай

Заплахата от спиране на работата на федералното правителство внезапно отпадна късно в събота, когато президентът Джо Байдън подписа законопроект за временно финансиране, за да остави агенциите отворени с малко свободно време, след като Конгресът побърза да одобри двупартийната сделка.

Пакетът премахва помощта за Украйна, приоритет на Белия дом, срещу който се противопоставя нарастващ брой депутати от Републиканската партия, но увеличава федералната помощ при бедствия с 16 милиарда долара, отговаряйки на пълното искане на Байдън. Законопроектът финансира правителството до 17 ноември.

След хаотични дни на смут в Камарата на представителите, председателят Кевин Маккарти внезапно изостави исканията за рязко съкращаване на разходите от десния си фланг и вместо това разчита на демократите да прокарат законопроекта, излагайки на риск своите собствени работа. Сенатът последва с окончателно приемане, затваряйки един вихрен ден в Капитолия.

„Това е добра новина за американския народ“, каза Байдън в изявление.

Той също каза, че Съединените щати „при никакви обстоятелства не могат да позволят американската подкрепа за Украйна да бъде прекъсната“ и очаква Маккарти „да спази ангажимента си към народа на Украйна и да осигури преминаването на подкрепата, необходима за подпомагане на Украйна в този критичен момент ."

Случи се внезапен главоломен обрат на събитията в Конгреса преди крайния срок за финансиране в полунощ, след като изтощителните дни в Камарата на представителите доведоха правителството до ръба на разрушително федерално затваряне.

Резултатът приключва, засега , заплахата от спиране, но отлагането може да е краткотрайно Конгресът отново ще трябва да финансира правителството през следващите седмици, рискувайки криза, тъй като възгледите се втвърдяват, особено сред законодателите от десния фланг, чиито искания този път в крайна сметка бяха отхвърлени в полза на по-двупартиен подход. 

„Ние ще си свършим работата“, каза Маккарти, R-Калифорния, преди гласуването в Камарата на представителите. „Ще бъдем възрастни в залата. И ние ще запазят правителството отворено.“

Ако не беше сключено споразумение преди неделя, федералните работници щяха да бъдат изправени пред отпуски, повече от 2 милиона активни и резервни военни части щяха да трябва да работят без заплащане и програми и услуги, които Американците, на които разчитат от бряг до бряг, биха започнали да се сблъскват със спирания.

„Това беше ден, пълен с обрати, но американският народ може да въздъхне с облекчение: Няма да има спиране на правителството“, каза Лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумър, D-N.Y.

Пакетът финансира правителството на текущите нива от 2023 г. до средата на ноември и също така разширява други разпоредби, включително за Федералната авиационна администрация. Пакетът беше одобрен от Камарата 335-91, с подкрепата на повечето републиканци и почти всички демократи. Приемането на Сената дойде с 88-9 гласа.

Но загубата на помощта за Украйна беше опустошителна за депутатите от двете партии, които обещаха да подкрепят президента Володимир Зеленски след неотдавнашното му посещение във Вашингтон. Законопроектът на Сената включваше 6 милиарда долара за Украйна и двете камари спряха в събота, докато законодателите оценяваха възможностите си.

„Американският народ заслужава по-добро“, каза лидерът на демократите в Камарата на представителите Хаким Джефрис от Ню Йорк, предупреждавайки в дълга заседателна реч че „крайните“ републиканци рискуват затваряне. 

За да бъде одобрен пакетът от Камарата на представителите, Маккарти беше принуден да разчита на демократите, тъй като крайнодесният фланг на говорителя заяви, че ще се противопостави на всяка мярка за краткосрочно финансиране, отказвайки му гласове, необходими от слабото му мнозинство. Това е ход, който със сигурност ще засили призивите за свалянето му. 

След като изостави консервативните въздържатели, Маккарти почти сигурно ще бъде изправен пред предложение за отстраняването му от поста, въпреки че е изобщо не е сигурен, че ще има достатъчно гласове, за да свали говорителя. Повечето републиканци гласуваха за пакета в събота, докато 90 се противопоставиха.

"Ако някой иска да ме отстрани, защото искам да бъда възрастният в стаята, давайте и опитайте “, каза Маккарти за заплахата да го изгони. „Но мисля, че тази страна е твърде важна.“

Белият дом следеше развитието на Капитолийския хълм и сътрудници информираха президента, който прекарваше уикенда във Вашингтон.

Лидерът на републиканците в Сената Мич Макконъл, който подкрепяше помощта за Украйна въпреки съпротивата от собствените си редици, се очаква да продължи да търси подкрепата на САЩ за Киев в битката срещу Русия.

„Съгласих се да продължа да се боря за повече икономическа помощ и помощ за сигурността на Украйна“, Макконъл, R-Ky ., каза преди гласуването.

Късно през нощта Сенатът закъса, когато сенатор Майкъл Бенет, D-Colo., задържа гласуването, търсейки гаранции, че украинските фондове ще бъдат преразгледани.

„Знам, че важни моменти са по този начин, за Съединените щати, да ръководят останалия свят“, каза Бенет, отбелязвайки, че майка му е родена в Полша през 1938 г. и е оцеляла от Холокоста. „Не можем да се провалим.“

Бързият обрат на Камарата идва след пропадането в петък на по-ранния план на Маккарти да приеме законопроект само за републиканците с резки съкращения на разходите до 30% за повечето правителствени агенции и строги гранични разпоредби, които Белият Хаусът и демократите отхвърлиха като твърде крайни. Фракция от 21 твърдо десни републиканци се противопоставиха.

„Възможностите ни се изплъзват всяка минута“, каза един високопоставен републиканец, конгресменът Марио Диас-Баларт от Флорида.

Федералното правителство се насочваше право към затваряне, което създаде сериозна несигурност за федералните работници в щатите в цяла Америка и хората, които зависят от тях - от войски до агенти за граничен контрол до офис служители, учени и други.

Семейства, които разчитат на Head Start за деца, хранителни помощи и безброй други големи и малки програми се сблъскват с потенциални прекъсвания или пълно затваряне.На летищата служителите на Администрацията по сигурността на транспорта и ръководителите на полети се очакваше да работят без заплащане, но пътниците можеха да се сблъскат със закъснения при актуализирането на своите паспорти в САЩ или други документи за пътуване . 

Белият дом отхвърли предложенията на Маккарти да се срещне с Байдън, след като говорителят се оттегли от дълговата сделка, сключена с посредничество по-рано тази година, която определяше бюджетните нива.

Поддържайки своя твърд десен фланг, Маккарти направи няколко отстъпки, включително връщане към лимитите на разходите, които консерваторите поискаха през януари като част от сключването на сделка, за да му помогнат да стане председател на Камарата.

Но това не беше достатъчно, тъй като консерваторите настояха Камарата да спазва редовните правила и да обсъжда и одобрява всеки от 12-те отделни законопроекта за разходите, необходими за финансиране на правителствените агенции, обикновено процес, който продължава месеци. В Сената всички гласове против пакета бяха от републиканците.

Главният републикански критик на Маккарти, конгресменът Мат Гец от Флорида, предупреди, че ще внесе предложение за гласуване за отстраняване на говорителя.

Някои от републиканците, включително Гец, са съюзници на бившия президент Доналд Тръмп, който е главният съперник на Байдън в надпреварата през 2024 г. Тръмп насърчава републиканците да се борят здраво за своите приоритети и дори да го „закрият“.

На ранна среща при закрити врата в Капитолия няколко републиканци от Камарата на представителите, особено тези, които са изправени пред трудни преизбирания през следващата година, призоваха колегите си да намерят начин да предотвратят спирането.

„Всички ние имаме отговорност да ръководим и да управлява“, каза републиканецът Майк Лоулър от Ню Йорк.

Единственият демократ от Камарата на представителите, който гласува против пакета, конгресменът Майк Куигли от Илинойс, съпредседателят на фракцията на Украйна в Конгреса, каза: „Защита на Украйна е в нашия национален интерес.“

(AP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР