Конгресът на САЩ прие резолюция, с която се ограничава възможността

...
Конгресът на САЩ прие резолюция, с която се ограничава възможността
Коментари Харесай

Конгресът на САЩ ограничи възможностите на президента да води военни действия срещу Иран

Конгресът на Съединени американски щати одобри резолюция, с която се лимитира опцията на президента Доналд Тръмп да води военни дейности против Иран, съобщи Агенция Франс Прес.

Внесеният от демократичната съпротива текст към този момент беше утвърден в средата на февруари от Сената, макар че той е следен от републиканците, защото част от тях поддържаха мярката. Сега резолюцията беше призната и от Камарата на представителите, в която болшинство имат демократите, с 227 на 186 гласа.

Майк Помпео: Иракчани честват гибелта на Касем Солеймани

Предстои текстът да се изпрати на президента за сключване, само че Белият дом към този момент разгласи, че Тръмп ще му наложи несъгласие.

В резолюцията се споделя, че президентът на Съединени американски щати не може да води военни дейности против Иран без експлицитното единодушие на Конгреса. Това е парламентарен отговор на напреженията сред Вашингтон и Техеран, които доближиха връхна точка на 3 януари, когато Съединени американски щати убиха с въздушен удар в Багдад авторитетния ирански военачалник Касем Солеймани по заповед на Доналд Тръмп.

Тогава демократите и някои републиканци показаха безпокойствие, че ескалацията сред двете страни може да прерасне в директен боен спор. След ответните ракетни офанзиви на Техеран по употребявани от американската войска военни бази в Ирак, при които нямаше жертви, напрежението обаче спадна ненапълно, отбелязва Агенция Франс Прес.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР