Конгресът на Гватемала отказва да признае партията на новоизбрания президент

...
Конгресът на Гватемала, който се контролира в мнозинството си от
Коментари Харесай

Конгресът на Гватемала, който се контролира в мнозинството си от управляващата партия, отказа да признае седемте законодатели от Движението за семена партия на новоизбрания президент Бернардо Аревало, след спирането на неговата партия по-рано тази седмица

От Асошиейтед прес, 30 август 2023 г., 18:44 ч.

ГРАД ГВАТЕМАЛА -- Гватемала Конгресът, който се контролира в мнозинството си от управляващата партия, в сряда отказа да признае седемте законодатели от партията Движение на семената на новоизбрания президент Бернардо Аревало след спирането на неговата партия по-рано тази седмица.

Законодателите обявиха своите колеги от Seed Movement за независими в последния ход срещу партията след убедителната победа на Аревало на 20 август. Прокурорите обвиниха Seed Movement в неправомерни действия при събирането на подписи за регистрацията на партията години по-рано. Случаят беше обявен през юли, след като Аревало спечели изненадващо място на балотажа за президент срещу бившата първа дама Сандра Торес. спиране на партията въпреки висящите съдебни обжалвания. Правителството на САЩ санкционира Curruchiche за предполагаемо възпрепятстване на разследвания за корупция.

Сряда беше първата сесия на Конгреса след двумесечна почивка. Аревало е сред седемте депутати, обявени за независими, и той присъства на сесията в сряда.

Законодателят от Движението за семена Роман Кастеланос каза в сряда, че ходът на Конгреса е произволен, тъй като е направени устно на конгреса, без членовете на партията да бъдат уведомени писмено. Въздействието е, че законодателите от Seed Movement не могат да заемат ръководни позиции в Конгреса. Те също така губят председателството на единствената комисия на Конгреса, която са заемали, каза той.

Органът действа по различен начин в случая с друга партия, Националния съюз за промяна, месеци по-рано когато нейният партиен статут е отменен от Върховния избирателен трибунал. Партията, съюзена с управляващата партия на президента Алехандро Джаматей, не обяви законодателите си за независими или лишени от ръководни позиции в комисиите.

Победата на Аревало е тревожна за укрепените правомощия, тъй като той обеща да поднови кампанията срещу корупцията.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР