Конфронтацията между управляващите и опозицията чувствително се засили и на

...
Конфронтацията между управляващите и опозицията чувствително се засили и на
Коментари Харесай

Политиците омръзнаха на избирателите

Конфронтацията сред ръководещите и опозицията сензитивно се ускори и на моменти стигаше даже до кресчендо. Думите, които си разменяха политиците, ставаха все по-грозни, а равнището на връзка - все по-ниско. Обществото остава разграничено и раздирано от несъгласия, с комплицирани полезности... Всички тези неща се удостоверяват и от интервютата на политическите страници на вестника.

Калоян Паргов, водач на БСП-София – 18 януари 2018 година

За порциите

Определено може да кажем, че в момeнта имаме държавнорегулативен капитализъм. Отивам към това, което самият Доган сподели през 2009-а в с. Кочан за разпределението на порциите в страната. Дали беше преднамерено, или инцидентно изпуснато, само че имаше значителен принос за трагичната загуба, след един сполучлив мандат на представителите на Тройната коалиция и най-много на Българска социалистическа партия. Днес продължава да стои въпросът кой и по какъв начин разпределя порциите в страната и на какво съображение?

Валери Симеонов, вицепремиер по икономическата и демографската политика – 8 март 2018 година

За Движение за права и свободи

По принцип Движение за права и свободи е партия на дървените философи, които боравят с купешки приказки, чуждици и шаблони, които самите те не схващат. От Движение за права и свободи колкото и да дрънкат, каквото и да пеят, каквито и маанета да припяват, мога да ви уверя, че сега няма никаква обстановка те дори да сънуват "мокри сънища " за връщане във властта. Няма нито обстановка, нито скоро ще имат този късмет.

Александър Симов, народен представител от парламентарната група на "БСП за България " - 26 април 2018 година

За държавното управление

Общо взето, смисълът от съществуването на това държавно управление е Бойко Борисов да се прави на популярен геополитически пълководец, да се изживява като балкански модернизатор и надали не да му се гради имидж на посланик №1. Никой различен не може да уточни огромните дела на това ръководство. Да, видяхме някакви мини борби, които обаче звучат като филми с Луи дьо Фюнес. Битката на Валери Симеонов с шума от заведенията. Битката на Красимир Каракачанов за връщане на наборната войска. Но къде е това огромното, което би трябвало да даде някакъв мотор на България да върви напред? Такова нещо няма.

Искрен Веселинов, заместник-председател на парламентарната група на "Обединени патриоти "- 3 август 2018 година

За Марешки

Марешки беше либерал, по-късно беше европеид, бранител на НАТО и Европейски Съюз, в този момент им е съперник. В смисъл, няма по какъв начин претекстът му да е идеологически, тъй като той идеология няма. А се пробва да се присламчи към един или различен тип говорене, с цел да печели електорат. Както употребява бизнесите си, с цел да се изкара надали не като Робин Худ за жителите, с цел да влезе в Народното събрание. Тоест превъплъщенията на господин Марешки са многообразни и не те могат да са претекстът за неговата интензивност. Просто някой от невидимите му господари го насочи против Каракачанов, тъй като най-вероятно посредством Министерството на защитата са нарушени нечии стопански ползи.

Красимир Велчев, замeстник-председател на парламентарната група на ГЕРБ - 26 октомври 2018 година

За свободата на словото

Напоследък се запитвам какво тъкмо значи "свобода на словото ". Свободата на словото единствено до словото в медии ли се отнася? Защото независимост на словото ли е, когато пристигам на работа, протестиращи да ме назовават "крадец ", "убиец ", "мошеник "? Ако продължаваме с такова неуважение и поругаване на институциите, няма да има страна. Защото страната значи действени, мощни институции, в които има доверие.

Проф. Михаил Константинов, ръководител на съвета на шефовете на "Информационна обслужване "- 30 март 2018 година

За митингите

Хората започнаха да схващат мисълта на руските класици Илф и Петров, че спасяването на давещите се е дело на самите давещи се. Велика мисъл, смешна и вярна. Засега са единствено митинги. Но в случай че властта, по остарял табиет, продължи да се прави на луда, може и друго да пристигна. Защо в Съединени американски щати дълбоката страна още се сдържа от силово събаряне на президента Тръмп? Защото гласоподавателите му няма спокойно да стачкуват. Те знаят, че митинг с пушка в ръка е по-убедителен от елементарен митинг. Знае го и дълбоката страна.

Димитър Ганев, политолог от Изследователски център "Тренд "- 25 май 2018 година

За оставката на Борисов

Борисов няма да е податлив да хвърли оставка по този начин елементарно, както първите два пъти. Поради обстоятелството, че в случай че го направи, един от стълбовете на ръководството му - стабилността, рухва. За каква непоклатимост може да приказва един министър-председател, като при всеки по-сериозен скандал си хвърля оставката? Второ - като си хвърли оставката, просто подарява цялата власт в ръцете на забележим към този момент негов политически конкурент в лицето на Румен Радев, който ще прави служебно държавно управление. Това държавно управление - като се изключи че ще провежда изборите, ще може да организира някаква акция против настоящето ръководство.

Историкът акад. Георги Марков - 8 юни 2018 година

За държавниците

Аз се удивлявам за какво българските държавници, и то след 1989-а, доста се блазнят да бъдат оприличавани на Стамболов. Спомням си Иван Костов през 1999 година при една среща беше наименуван "Стамболов ". Моят другар Божидар Димитров назова пък Бойко Борисов "вторият Стамболов ". И те по този начин се радват. Добре де, за какво не желаят да бъдат втория Александър Малинов? Един огромен български общественик демократ. А питат какъв е тоя бул. "Александър Малинов ", дето преди беше "Людмила Живкова ". Някак си ги блазни държавникът със мощната ръка.

Арман Бабикян, пиар специалист и политичски анализатор - 25 юни 2018 година

За демокрацията

Хората би трябвало да схванат, че под въпрос са фундаментите на демокрацията. Виждате фалшификациите по време на изборите, а правото на свободен избор е едно от най-важните. Виждате качеството и на свободата на словото и на кое място се намират правата ни. Виждате по какъв начин се контролират финансовите потоци и кои първи са подредени пред публичните поръчки, т.е. свободата на пазарната ни стопанска система. Виждате правораздаването и правосъдната ни система в какво положение са. Това са четирите съществени фундамента, върху които е основана демокрацията на всички места. У нас и четирите фундамента са в руини. Така че първият въпрос, който би трябвало да се реши, е народна власт - недемокрация. А по-късно кой ръководи.

Социологът Живко Георгиев - 20 юли 2018 година

За ръководството

Аз нямам чувството, че страната се ръководи. Управляващите имат интерес към няколко лоста, и то не от държавнически интерес, а по-скоро от частно-корпоративен. Но системата е значително неуправляема. Има власт, тази власт се употребява в сгода на някаква клиентела, като не не помни и себе си, само че това не е ръководство. Управляващите нямат освен концепция, даже предпочитание нямат, камо ли опция да реалокират обществото от точка А до точка Б.

Политологът Първан Симеонов - 17 август 2018 година

За новите политици

Много е наивно това наше предпочитание за някакви генерални промени. Толкова доста пъти пробвахме да вкараме в политиката някой нов и той генерално да я промени, че би трябвало към този момент да сме си взели поука, че не става по този начин. Напротив! Става с непрекъснат напън върху системата. Като вкараме някой нов в нея, щеше да е добре най-малко единствено годините, в които той се образова и става част от статуквото, да бяха изгубено национално време. Но те са доста повече, тъй като огромна част от тези нови стават по-лоши от старите, както добре знаем.

Скулпторът проф. Велислав Минеков - 14 септември 2018 година

За качествата на Борисов

Твърде късно е към този момент да броим и да изчисляваме качествата на Бойко Борисов. За страдание резултатът е налице. А аз не съм сигурен и какви са неговите качества. Може би той би могъл да се завърне още веднъж в своя поминък да бъде охранител - един добър охранител, или да стартира да се учи да бъде пожарникар. Това са почтени специалности, евентуално там би имал още веднъж триумф. Но да управляваш страна не е като да пазиш бостан. Няма нищо общо. За страдание бедата в избора на негови министри е постоянно в самото й начало, а това са неговите интелектуални качества. Позволявам си да изкажа подозрение по отношение на същите.

Политическият анализатор Иван Стамболов - Сула - 16 октомври 2018 година

За Българска социалистическа партия

Истинската съпротива е Българска социалистическа партия и тя не е в добра кондиция. Сякаш си взеха белята с последния си общоприет секретар (така ли се назовава?). Научени да бъдат сдържани и да не си развяват кирливите ризи от прозорците на партийната централа, социалистите не могат да скрият, че се раздират от вътрешни противодействия. Стигнаха до такава степен, че да водят тежки борби със себе си за поста на основния редактор на в. "Дума ".

Адвокат Николай Хаджигенов - 23 ноември 2018 година

За демокрацията у нас

Трябва почтено да признаем, че ние по този начин и не успяхме да стартираме да строим народна власт, а в този момент имаме властническо ръководство, което твърди, че се назовава народна власт - тъкмо както вършат Путин, Ердоган и прочие диктатори. Преди години не ми повярваха, когато разгласих, че с бързи крачки вървим към Северна Корея поради нормотворческата политика на ГЕРБ. Е, към този момент е явно.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР