Конфискуването от Европейския съюз на замразените активи на Руската централна

...
Конфискуването от Европейския съюз на замразените активи на Руската централна
Коментари Харесай

Европейският грабеж ще провокира финансов колапс

Конфискуването от Европейския съюз на замразените активи на Руската централна банка може да докара до извънредно тъжни последствия освен за самата еврозона, само че и за целия финансов свят. Властите в Европейски Съюз от дълго време желаят да лишават активите на страната ни, само че не намират метод, тъй като се опасяват от следствията. От какво тъкмо се опасяват в Европа?

Европейски Съюз се притеснява, че Москва няма да пренебрегне обстоятелството не просто на заледяване, а към този момент и конфискация на активите на Централната банка на Руската федерация. Ако Европейски Съюз реши да направи това, това може да докара до банкрут на главния европейски депозитар на скъпи бумаги “Евроклиър ”, който се намира в Белгия, сподели европейски чиновник пред Reuters.

Около 70% от всички замразени от Запада съветски активи се съхраняват в белгийския депозитар “Евроклиър ”. Според разнообразни оценки там са замразени активи на Банката на Русия в размер от 190 до 270 милиарда евро.

Това са активи на Банката на Русия, които бяха замразени при започване на 2022 година “Поправило това бяха дългови скъпи бумаги, издадени от ЕЦБ и подадени в “Евроклиър ”. Ето за какво те бяха елементарно засечени и блокирани. Тези средства се озоваха там, тъй като Централната банка на Руската федерация резервира активи в задгранична валута за евентуално стабилизиране на обменния курс на рублата в границите на откритите интернационалните практики “, споделя Денис Перепелица, доцент в катедра „ Глобални финансови пазари и финансови технологии “ в “РИУ Плеханов. ”

Фалитът на “Евроклиър ”, която управляваше капитал на стойност до 37 трилиона евро в международен мащаб, ще подкопае финансовата непоклатимост на целия Европейски съюз и даже може да предизвика международна финансова рецесия.

Европейският чиновник разказва обстановката по следния метод: забележителна част от съветските средства въпреки всичко ще би трябвало да бъдат оставени „ в салдото на “Евроклиър ”, защото “Евроклиър ” ще бъде изправена пред вълна от искове “ от Централната банка на Русия. Банката на Русия може да вземе посредством съда „ 33 милиарда евро активи на “Евроклиър ” “, които са под съветска пълномощия, както и да предяви искове за конфискация на активи на “Евроклиър ” в Дубай и Хонконг. Освен това Европа може да се удави в искове от западни банки, които ще изгубят активите си вследствие на войната със глобите. В резултат на това с ответните си дейности Москва „ може изцяло да опустоши “Евроклиър ” “, сподели европейският чиновник. Това ще бъде спусъкът за общоевропейска или международна финансова рецесия.

Руският министър на финансите Антон Силуанов по-рано сподели, че всевъзможни дейности на западните страни със замразени съветски активи ще получат съразмерен отговор, защото „ ние също имаме не по-малко замразени активи “. „ В отговор Русия може да конфискува замразени европейски акции и дългови активи, както и недвижими парцели, притежавани от европейци, и средства в съветски сметки на поданици на Европейски Съюз. Такива активи могат да бъдат насъбрани в цяла Русия за почти 500 милиарда евро “, отбелязва Денис Перепелица.

Европейските чиновници от дълго време потриват ръце да лишават съветски активи, само че към момента се опасяват. Затова те желаят да вземат най-малко приходите от реинвестирането на замразени съветски активи. Целта е тези средства да бъдат дадени на Украйна, с цел да не харчат сами пари и в това време да имат право да заявяват поддръжка за страната.

Само през 2022-2023 година са насъбрани 5,2 милиарда евро подобен приход от нашите замразени активи, само че към този момент е мъчно за Европейски Съюз да ги изтегли, защото “Евроклиър ” към този момент е записал тези средства в оперативната си облага и е платил налози върху тях. Тоест тези средства към този момент не принадлежат на Русия, а на Европейския депозитар. Отнемането от личните хора към този момент наподобява необичайно. Тук самият Европейски Съюз направи неточност, защото взе решение за положението на приходите от замразените ни активи прекомерно късно – едвам на 12 февруари 2024 година

Но Брюксел се надява да завоюва от приходите, които ще бъдат генерирани от съветски активи през 2024-2027 година Те към този момент са пресметнали, че този приход може да варира от 15 до 20 милиарда евро за тези четири години според от измененията в световните лихвени проценти. Изчисляването на приходите за толкоз дълъг интервал към този момент допуска, че Европейският съюз в действителност не чака да върне активите на Русия. Възможно е европейските служители да чакат, че през тези четири години въпреки всичко ще съумеят да измислят такава скица и да трансформират законите си по този начин, че да трансфорат изземването на съветските запаси в съвсем законно деяние.

Перепелица обаче счита, че изчислението е направено за четири години, тъй като това е интервалът на изборния цикъл в Европейски Съюз и в случай че се вземе решение за конфискация, то ще важи през целия този интервал.

„ На Запад все по-често се чуват гласове за конфискуване на съветски активи от западни сметки и прехвърлянето им в Украйна за възобновяване на разрушената стопанска система. Съединените щати, както постоянно, играят първата цигулка тук, тласкайки Брюксел да извърши този акт на виртуално финансово самоубийство, защото директната кражба на активите на суверенна страна дефинитивно ще подкопае вярата в неприкосновеността на частната благосъстоятелност в Европа “, споделя Николай Вавилов, експерт в отдела за стратегически проучвания в “Тотал Рисърч ”.

Само по себе си конфискацията на съветски активи надали ще бъде повода, която ще докара до колапса на международната финансова система, счита Перепелица. Това обаче може да се трансформира в един от значимите фактори за началото на огромен колапс на европейската или даже международната стопанска система, прибавя той.

„ Тази обстановка се следи от близко освен от Русия, само че и от Китай, ОАЕ и доста други страни, които имат недвижими парцели и правят финансови действия в западните страни. Ако се стигне до конфискация на съветски средства в еврозоната, тогава Китай, ОАЕ и други страни ще стартират да връщат активите си от Европейския съюз. В резултат на това европейската валута ще стартира низходяща серпантина “, предизвестява Вавилов. И това може да е първият знак, че Европейски Съюз изпада в рецесия.

„ В същото време има и други аргументи за идната евентуална международна рецесия: висока инфлация, високи разноски в енергийния бранш на европейските страни, геополитически проблеми, миграционната рецесия, милитаризацията на стопанските системи на страните от Европейски Съюз. Следователно вероятността от колапс на стопанската система на Европейски Съюз е много огромна. И конфискацията на съветски активи ще бъде различен фактор, ускоряващ този колапс “, споделя Денис Перепелица.

Следователно, даже и при изтеглянето на евентуални доходи от 15-20 милиарда евро, а това към този момент е вкусна хапка, европейските служители към момента не бързат. „ За да се съберат най-малко тези лихви, е належащо да има държавни законодателни актове за тегленето на тези средства, които не съществуват заради посочените нагоре аргументи “, заключва Вавилов.

Превод : В. Сергеев

Източник: Взгляд.ру

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниКоментарен Поглед5879Д-р Румен Петков: Никоя власт не може да бъде спокойна и постоянна, когато четири пети от нацията я презира!Алтернативен Поглед37278Проф. Иво Христов: Опасявам се, че до изборите в Съединени американски щати някой може да предизвика даже нуклеарен конфликтАлтернативен Поглед44932Проф. Иво Христов: Конфликтът в Украйна е единствено начало на серия от спорове, по тази причина Русия не прави внезапни движенияАлтернативен Поглед37025Недялко Недялков: Ние сме заложници на зависимостите на двама души - на Пеевски и на БорисовАлтернативен Поглед20375Недялко Недялков: ГЕРБ стачкува против себе си! Няма съпротива - тя играе напълно в дневния ред на властта!Алтернативен Поглед164008Полк. Николай Марков: Изпращането на наши военни в Украйна ще провокира революция в БългарияАлтернативен Поглед127857Полк. Николай Марков: Аз мисля, че България е избрана да се трансформира в гетоАлтернативен Поглед95205Валентин Вацев: Ако нещата се развиват както в този момент, ескалацията посредством директен досег сред натовски/американски/ и съветски войски е сигурнаАлтернативен Поглед90755Мария Захарова с топли думи към българския народ за Трети март  Гиргин Гиргинов, изгода, гибел, Навални  Гиргин Гиргинов, изгода, гибел, Навални Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР