Конференция България по пътя към еврото, организирана от Министерството на

...
Конференция България по пътя към еврото, организирана от Министерството на
Коментари Харесай

Обсъждат възможностите и предизвикателствата по пътя ни към еврото на конференция днес в София

Конференция " България по пътя към еврото ", проведена от Министерството на финансите, ще се състои през днешния ден в София.  

Целта на форума е да бъдат разисквани опциите и провокациите пред България да бъде член на еврозоната, какво включва процесът на идното въвеждане на еврото като национална валута, да се дискутира свършеното досега и какво следва, се показва в известието.

Ще вземат участие президентът Румен Радев, служебният премиер Гълъб Донев, министри, шефът на Българската национална банка Димитър Радев, изпълнителният заместник-председател на Европейска комисия Валдис Домбровскис, който е на посещаване у нас, министърът на финансите на Хърватия Марко Приморац, представители на европейски институции и на българския неправителствен бранш. 

Миналата седмица служебният министър на финансите Росица Велкова съобщи, че България няма да влезе в еврозоната от 1 януари 2024 година, тъй като страната ни изостава с приемането на нужното законодателство и не дава отговор на критерия за инфлация. 

След извършени диалози с изпълнителния заместник-председател на Европейската комисия Валдис Домбровскис и с Паскал Донъхоу, ръководител на Еврогрупата, е взето решение, че България няма да подава в края на февруари конвергентен отчет, тъй като не сме изпълнили уговорките по присъединението към Валутния механизъм ERM II и имаме противоречие в критерия за инфлацията. Договорено е да подадем конвергентен отчет, когато осъществим уговорките и бъдат признати законопроектите, свързани с участието ни в еврозоната, които служебното държавно управление още веднъж ще внесе в новосформираното Народно заседание, сподели министър Велкова, предава " Дарик ".

Ако се положат оптимални старания, България би могла да се причисли към еврозоната на 1 юли 2024 година, съобщи министър Велкова пред БНР на 19 февруари, като разяснява, че има възможност към юли тази година да успеем да покрием критерия за инфлация.  

Вчера изпълнителният заместник-председател на Европейската комисия, отговарящ за стопанската система в полза на хората, Валдис Домбровскис, съобщи, че България ще може да влезе в еврозоната, когато извърши всички критерии от Маастрихт " и добави, че единственият аршин, който не се извършва, е инфлацията. Възможната дата за присъединение е 1 януари 2025 година, уточни още той. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР