Конференция България по пътя към еврото, организирана от Министерството на

...
Конференция България по пътя към еврото, организирана от Министерството на
Коментари Харесай

Ключов форум „България по пътя към еврото“ ще се проведе в София

Конференция " България по пътя към еврото ", проведена от Министерството на финансите, ще се състои през днешния ден в София.  

Целта на форума е да бъдат разисквани опциите и провокациите пред България да бъде член на еврозоната, какво включва процесът на идното въвеждане на еврото като национална валута, да се дискутира свършеното досега и какво следва, се показва в известието.

Ще вземат участие президентът Румен Радев , служебният министър председател Гълъб Донев , министри, шефът на Българската национална банка Димитър Радев, изпълнителният заместник-председател на Европейска комисия Валдис Домбровскис, който е на посещаване у нас, министърът на финансите на Хърватия Марко Приморац, представители на европейски институции и на българския неправителствен бранш. 

Миналата седмица служебният министър на финансите Росица Велкова заяви, че България няма да влезе в еврозоната от 1 януари 2024 година, тъй като страната ни изостава с приемането на нужното законодателство и не дава отговор на критерия за инфлация. 

След извършени диалози с изпълнителния заместник-председател на Европейската комисия Валдис Домбровскис и с Паскал Донъхоу , ръководител на Еврогрупата, е взето решение, че България няма да подава в края на февруари конвергентен отчет, тъй като не сме изпълнили уговорките по присъединението към Валутния механизъм ERM II и имаме противоречие в критерия за инфлацията. Договорено е да подадем конвергентен отчет, когато осъществим уговорките и бъдат признати законопроектите, свързани с участието ни в еврозоната, които служебното държавно управление още веднъж ще внесе в новосформираното Народно заседание, сподели министър Велкова.  

Ако се положат оптимални старания, България би могла да се причисли към еврозоната на 1 юли 2024 година, съобщи министър Велкова пред БНР на 19 февруари, като разяснява, че има възможност към юли тази година да успеем да покрием критерия за инфлация.  

Вчера изпълнителният заместник-председател на Европейската комисия,  отговарящ за стопанската система в полза на хората, Валдис Домбровскис, съобщи, че България ще може да влезе в еврозоната, когато извърши всички критерии от Маастрихт " и добави, че единственият аршин, който не се извършва, е инфлацията. Възможната дата за присъединение е 1 януари 2025 година, уточни още той. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР