Конфедерация на труда "Подкрепа" възразява срещу наложения от началото на

...
Конфедерация на труда "Подкрепа" възразява срещу наложения от началото на
Коментари Харесай

Синдикатите предлагат още 10 дни платен отпуск за всички български работници

Конфедерация на труда "Подкрепа " възразява против наложения от началото на изключителното състояние метод основни законови промени в трудов, застрахователен и обществен аспект да бъдат правени без въобще да бъдат подлагани предложенията на разискване в Националния съвет за тристранно съдействие. Синдикатът предлага да се изготви скица за финансово подкрепяне на бизнеса, обвързана със основаването на претовареност, при която на всеки шеф от индустриалния бранш, наел не по-малко от 20 безработни, да се обезпечи вдишване на лихвите по капиталови заеми, за сметка на държавния бюджет, оферират още федерациите.

Конфедерацията показва, че срокът на деяние на част от наредбите на Закона за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние се удължава, само че без да бъдат съобразени тези промени със заложеното в Кодекса на труда и единствената мярка за опазване на заетостта - 60/40. Друг проблем е, че в дневния ред на съвещанията на Тристранката се включват въпроси, които не са разисквани авансово в съответните комисии и няма мнения по тях. Синдикатът още преди месец предложи погашение на обезщетения на служащите в размер на 100 % при заплащане до 800 лева, 80 % при заплащане до 1500 лева, само че не по-малко от 800 лева и 60 на 100 до 2500 лева, само че не по-малко от 1200 лева

Конфедерацията упорства за въвеждане на отпуск за уязвими служащи (майки с дребни деца, възрастни и пр.) и компенсиращ приход. От синдиката оферират спомагателен 10-дневен заплатен отпуск за всички български служащи и 20-дневен за уязвимите групи. Този отпуск да се изплаща като отплата от фонд "Безработица ". Също по този начин би трябвало да има и законодателна опция служащите да откажат осъществяването на работа, когато работодателите не са обезпечили нужните противоепидемични ограничения, като в тези случаи да имат право на обезщетение.

Конфедерацията още веднъж предлага данъчни промени - необлагаем най-малко в размер на минималната работна заплата и диференцирано Данък добавена стойност за артикули от първа нужда, а индустриалните федерации на синдиката желаят на служащите и чиновниците от засегнатите от рецесията предприятия, които работят в изискванията на ненапълно работно време, да се изплащат обезщетения, осигуряващи допълнение на осигурителния приход до размера, изискуем при цялостно работно време. На хората от засегнатите от рецесията предприятия, които са в неплатен отпуск, да се изплаща отплата за дните в неплатен отпуск, упорстват още федерациите. Те оферират да се планува облекчена процедура, която да се осъществя след анулация на изключителното състояние, и която да включва финансово подкрепяне на наемането на служащи и чиновници, регистрирани като безработни.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР