Компютърният пазар преживява най-големия си спад досега, обяви анализаторската компания

...
Компютърният пазар преживява най-големия си спад досега, обяви анализаторската компания
Коментари Харесай

Компютърната индустрия отбелязва най-големия си спад за всички времена

Компютърният пазар претърпява най-големия си спад до момента, разгласи анализаторската компания Gartner. Предварителните резултати на пазарния наблюдаващ демонстрират, че доставките на лични компютри в света възлизат на общо 65,3 милиона бройки през четвъртото тримесечие на 2022 година, което прави спад от 28,5% по отношение на четвъртото тримесечие на 2021 година, предаде .

Подобна цифра съставлява най-големият тримесечен спад на доставките, откогато анализаторската компания е почнала да наблюдава динамичността на пазара на компютри в средата на 90-те години. Предишните пазарни данни на Gartner също говореха за слаби продажби на нови компютри напоследък. За цялата отминала година доставките на компютри са достигнали 286,2 милиона броя, а това съставлява спад от 16,2% по отношение на 2021 година

PC промишлеността е съществено наранена от рецесията с чиповете, което докара до проблеми с веригата за доставки. Принос за неприятния резултат има и влошаващият се стопански климат. През първата половина на 2022 година започнаха да се следят по-високи равнища на струпване на складови наличия на компютри, което осезателно демонстрира какво се случва на този пазар.

След взрива на покупките на компютри при започване на пандемията в този момент търсенето е по-слабо, което към този момент е довело до остатъци и свръх-предлагане, а в същото време търсенето доста се забави поради световната икономическа конюнктура.

„ Компютърната промишленост претърпя доста необикновени възходи и падения през последните 11 години “, разяснява Микако Китагава, директор-анализатор в Gartner. „ След изключителния интервал на напредък сред 2020 година и 2021 година заради пандемията, пазарът явно стартира низходяща наклонност, която ще продължи докъм началото на 2024 година “

Продължение в 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР