Компютърен саботаж, огромна експлозия в студената пустош на Сибир, двоен

...
Компютърен саботаж, огромна експлозия в студената пустош на Сибир, двоен
Коментари Харесай

Шпионски игри, досието „Farewell“: Америка взривява съветски газопровод

Компютърен бойкот, голяма детонация в студената пустота на Сибир, двоен разузнавач, история за неразкрито ликвидиране, всичко това и още доста се крие в малко познатото скрито досие „ Farewell “.

Гус Вайс, икономист, заровен надълбоко в бюрокрацията на президента Ричард Никсън, е виновен за всичко. В средата на 70-те години той написа отчет за руския прогрес в технологиите посредством закупуване на компютърно съоръжение. Съветите вземат решение да купуват усъвършенствани компютърни системи от Америка и по-късно просто да ги възпроизвеждат, което доста да усъвършенства способността им за по-нататъшни проучвания. Никсън отвръща, като постанова наказания и не разрешава износа на компютри и стратегии за Съветския съюз, написа Труд.

Седем години по-късно, при започване на 80-те, Германия и Обединеното кралство съществено обмислят построяването на газопровод непосредствено от Сибир. Гигантският план би дал на Съветите цялостен надзор над енергийните потребности на Европа и към 8 милиарда $ годишни приходи в руския бюджет.

Историята зад кулисите

Колумнистът на New York Times Уилям Сафайър написа остри и сериозни материали за плана, а години по-късно научава какво се случва зад кулисите на високата политика. Френският президент Франсоа Митеран се опълчва на газопровода и на среща в Отава дърпа американския президент Роналд Рейгън за ръкава. Той има големи вести за своя сътрудник от другата страна на Атлантика. Франция вербува основен офицер от Комитет за Държавна сигурност (на СССР) в техния център в Москва.

Полковник Владимир Ветров дава на френските шпиони хиляди документи под името „ Farewell “. Французите дават на Ветров британско кодово име, тъй че Съветите да заподозрат американците, даже и да открият Ветров. Досието съдържа съответна информация за това по какъв начин руснаците систематично крадат или купуват радари, елементи за огромни машини или полупроводникови системи посредством медиатори в продължение на години. Поради това те съумяват да запазят софтуерен паритет с американците, а Съединени американски щати на процедура се конкурира във въоръжението със себе си.

Да помогнем на Съветите

Рейгън предава информацията на Централно разузнавателно управление на САЩ, което след това разкрива стотици секрети сътрудници, отговарящи за закупуването на високи технологии. Вайс, същият икономист от началото на публикацията, споделя, че откритите сътрудници не би трябвало да бъдат експулсирани. „ Нека помогнем на Съветите с извършването на покупки. Сега, когато знаем какво желаят, можем да им помогнем да го получат “, споделя Вайс преди четири десетилетия. Той има остроумен проект. Компютърните чипове да минават надзор на качеството, само че сигурно да се скапват с течение на времето.

Съветите по това време се нуждаят от най-вече технологии за автоматизирано ръководство, които да употребяват за Транссибирския водопровод до Западна Европа. Първоначално се пробват да го вършат законно, само че когато американците отхвърлят продажбата, Съветите назначават скришен сътрудник в канадска компания. Задачата му е да краде компютърни стратегии. Ветров оповестява цялата информация за тайния сътрудник. В откраднатата стратегия са вкарани разнообразни неизправности, които се появяват едвам след стартирането на газопровода в употреба.

Пожар, забележим от космоса

„ Програмата нарушава работата на помпите и клапаните. Налягането в тръбопровода е надалеч над всички спецификации и металните тръби не могат да го задържат. Най-голямата неядрена детонация и пожар, забележими от космоса, са резултат от експлоадирането на тръбопровода “, написа някогашен консултант на Рейгън Томас Рийд в книгата „ Into the Abyss “. Експлозията се счита, че е еквивалентна на детонация от три хиляди тона тротил. Американските наблюдаващи се тревожат, че Съветите организират нуклеарни опити, само че спътниците не записват никаква радиация.

Местни поданици по-късно си спомнят, че виждат миризмата на газ и даже оповестяват за това на своите районни управляващи. Но цялата страна в тези дни е прикована към телевизионните екрани, гледайки работата на първия конгрес на националните депутати. Шоуто, което се разигра в Москва, е доста по-привлекателно събитие за формалните лица, в сравнение с отговорът на недоволствата на популацията. Те отхвърлят входящите сигнали, като че ли са досадна муха.

От Комитет за Държавна сигурност (на СССР) не желаят да признаят случилото се и защото тръбопроводът избухва в дивата природа на Сибир, те елементарно прикриват всичко, което се случва. Големите последствия обаче остават. Почти за една нощ всички стратегии, изключително по-чувствителните, стават подозрителни. Хиляди руски учени стартират да търсят дефекти на програмата. След мощния гърмеж през 1982 година, всички стратегии, откраднати от Запада, се подлагат на инспекция от експерти на Комитет за Държавна сигурност (на СССР). Ветров е оголен и хванат, откакто убива мъж при към момента неизяснени условия и се пробва да убие една жена. Той е екзекутиран през 1983 година, а година по-късно всички шпиони, свързани с Farewell, са изгонени. В отговор американците арестуват предадените им руски сътрудници.

Виж още:

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР