Композицията Водна паша на Павел Койчев украси водното огледало на

...
Композицията Водна паша на Павел Койчев украси водното огледало на
Коментари Харесай

Водна паша на Павел Койчев украси водното огледало на Южния парк в София

Композицията " Водна паша " на Павел Койчев украси водното огледало на Южния парк в София.

Одухотвореният лидер и водач, който повежда народа си към положително, ни връща към хубавите неща в живота и оптимизма.
Скулптурната комбинация на Павел Койчев, която бе пресъздадена от метал и стъкло особено за езерото в софийския парк, през днешния ден бе публично открита.

Тя е копие от метал и стъкло на първичната " Водна паша " край с. Осиковица, покрай Правец. Инсталацията е основана за първи път през 2009 година от нетрайни материали - стиропор, пръчки и плат. Творецът очаквал тя да оцелее единствено няколко дни, само че " Водна паша " се съпротивлявала против стихиите на природата цели 10 години, като в това време е в допълнение „ подсилена “ със стиропор, а след това и със смола за удължение на живота ѝ.
И ето от през днешния ден " Водна паша " е част от градския пейзаж на София - направена от трайна материали: неръждаема стомана, стъкло и отлети от месинг фигури. Тежи над 2 тона. Зелените дървета към езерото в Южния парк се отразяват във водата и основават невероятното чувство за същинска паша

Творецът показа пред медиите, че смисълът на " Водна паша " е хората повече да имат вяра в положителното. " Оптимизмът на живота е най-важното нещо и във всички мои работи съм прокарвал това нещо - тези мисли, усеща и страст ", изясни създателят.

На въпрос накъде ни води " Водна паша ", Койчев добави, че композицията е обърната на Запад. Европа е нашият дом, нашите полезности и толкоз доста е дала на човечеството, че не трябва да се не помни, сподели още скулпторът. Той желае композицията да даде на хората по-малко технологии и повече честен императив.

От своя страна Малина Едрева от Столичния общински съвет добави, че София заслужава да има своята непрекъсната апаратура - модерно изкуство в градска среда.

Инициативата за непрекъсната експозиция на пастира в София е на акад. Владимир Зарев и журналистката Румяна Таслакова, които през 2019 година провеждат подписка композицията да се отлее от метал и да се разположи на уместно място в столицата. Година по-късно предлагането е импортирано в Столичната община. Столичният общински съвет утвърждава разполагането на композицията в градска среда със свое решение през ноември 2020 година

Мястото, на което творбата е ситуирана в столицата, е определено персонално от Койчев.
„ Обиколихме София и аз се стопирах на това място в Южния парк. Проектът желае пространство, желае условия, желае непрекъснат воден слой, с цел да могат фигурите да вървят по повърхността “, споделя скулпторът, представен от Българска телеграфна агенция.

Павел Койчев е роден през 1939 година в София. През 1966 година приключва компетентност " Скулптура " във Висшия институт за изобразително изкуство " Николай Павлович ". Първата му независима галерия се организира през 1982 година Негови творби са владеене на Националната художествена изложба, на Софийската градска художествена изложба и други галерии в страната, както и на частни сбирки в Белгия, Австрия, Дания, Съединени американски щати и др.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР