Композиторът Максим Дунаевски ще присъства на премиерата за България на

...
Композиторът Максим Дунаевски ще присъства на премиерата за България на
Коментари Харесай

Композиторът на Тримата мускетари ще аплодира Ованес Торосян във Варна

Композиторът Максим Дунаевски ще участва на премиерата за България на своя мюзикъл „ Тримата мускетари “ във Варна. Това е огромната вест за премиерния театър на 22 август, който следва в границите на ММФ „ Варненско лято “ и Опера в Летния спектакъл 2017. Либретото и театралната реализация са дело на Николай Априлов, а Страцимир Павлов, в нормалния си жанр, по едно и също време ще дирижира и ще свири на пианото. Той освен възвръща огромна част от изгубения по руско време нотен материал, само че основава и нови симфонични аранжименти на песните, както и спомагателна музика за танците и други подиуми: „ Работата бе вълнуваща, тъй като с всяка последваща ария се пренасях в преживелица от детството ми. „ Тримата мускетари” е история за мъжеството и бурните страсти, в която с изключение на красиви мелодии, има доста смях, съществени борби с шпаги и заплетена конспирация “, споделя маестрото. Накрая публиката безусловно ще си тръгне, припявайки познатия ни от съветския филм, мускетарски химн „ Пора, пора, порадуемся”, който в българския превод на Мария Донева звучи по този начин: „ Букет пера на шапката / и шпага във ръка./ Любимци на ориста!/ Препускаме по този начин, / рискови завършения, / от остри шпаги тон – подготвени да умрем един за различен!”

Сценографията и костюмите на „ Тримата мускетари “ са с почерка на Ася Стоименова, зад театралния пердах стои опитът на преподавателя по фехтовка в НАТФИЗ Николай Дериволков, хореографията е на Татяна Янева. Солистите, подбрани от Николай Априлов от оперните и театрални среди, вършат един еднороден отбор, който се забавлява не по-малко, в сравнение с публиката, както сподели юнският театър на „ Тримата мускетари “.

Предводител на протичащото се още веднъж ще бъде харизматичният кино и сценичен артист, режисьор, а към този момент и артист в мюзикъл, Ованес Торосян.

Макар и напълно друга от досегашните му функции, ролята на Д`Артанян и мускетарската идея несъмнено му прилягат. „ Харесва ми да съм воин “, както споделя самият той. Същото е годно и за артиста от Варненския трагичен спектакъл Валери Вълчев: „ Винаги съм изпитвал интерес към рицарството и достойнството. И към фехтовката. Харесва ми приключенският дух на „ Тримата мускетари” и моят Арамис, който не е комплициран воин, само че е забавен с метода, по който преплита духовното с плътското и съумява да държи този баланс. “

Във великата четворка влизат още известният баритон Свилен Николов – Атос и солистът на Държавния музикален спектакъл Георги Ханджиев, без който не минава нито един мюзикъл на варненска сцена, в този момент ще го приветстваме в ролята на Портос. Сопраното Илина Михайлова, след блестящото си преобразяване преди няколко дни в Лучия ди Ламермур, една от върховите белкантови функции, в този момент ще бъде кокетната и леконравна кралица Анна Австрийска. Като Людовик ХІІІ ще й партнира Калоян Лулчев. В следващата си добра роля, този път на Кардинал Ришельо, ще се преобрази Стефан Рядков, Херцог Бъкингам ще бъде Пламен Долапчиев. Като подлата Лейди Уинтър своя дебют ще направи известната от бг клубната сцена певица Антоанела Петрова. Следват Граф Рошфор – Станислав Кондов, Де Жюсак – Людмил Петров, Де Тревил – една чудесна роля на Свилен Стоянов, дебют на сопраното Мария Павлова като Констанс Бонасьо и Пламен Георгиев в ролята на Господин Бонасьо.

Следвайки мускетарския лозунг „ Един за всички, всички за един “, в „ Тримата мускетари “ вземат участие оркестърът, хорът и балетът на Държавна опера Варна, дружно с ученици на Варненската детско-юношеска опера.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР