Комплексни са причините за недостига на лекарства, каза служебният здравен

...
Комплексни са причините за недостига на лекарства, каза служебният здравен
Коментари Харесай

Създават единна номенклатура на лекарствата, 9 медикамента липсват в аптеките

Комплексни са аргументите за дефицита на медикаменти, сподели служебният здравен министър доктор Асен Меджидиев на брифинг пред публицисти след съвещание на Специализирания съвет за надзор над лекарствоснабдяването..

Създава се единна номенклатура на лекарствените артикули, отпускани по лекарско наставление, която ще бъде обвързвана с машинно четим продуктов код върху опаковката на всеки медикамент, сподели пред публицисти министърът на опазването на здравето. 

Съветът беше основан при започване на ноември, откакто беше установен дефицит на медикаменти в аптечната мрежа. По думите на министър Меджидиев тази мярка ще разреши и потреблението на мобилно приложение, посредством което лекарите и пациентите ще знаят каква е цената на обещано лекарство. Така ще се управлява и цената, ще се проследят по-бързо предоставените и отпусканите медикаменти на пациента, добави той. По думите му ще бъде допустимо и да се прави разбор на аргументите за дефицита.

Учредихме профилиран съвет за надзор на снабдяването с медикаментите. Целта е да се сътвори повсеместен логаритъм за доставяне с медикаменти, с единна номенклатура, с цел да се предотврати неналичието на медикаменти в аптеките, разясни здравният министър доктор Асен Меджидиев.

" Предстои и разбор на аргументите за дефицита за всеки един съответен лекарсвен артикул. Работим за всеки дефицит на съответен медикамент. Комплексни са факторите за дефицит на лекарства - дефицит на произвеждане или презапасяване, недобро зареждане на аптеки в отдалечени райони. Целта на съвета е да се сътвори повсеместен логаритъм ", сподели Меджидиев.

Меджидиев добави, че концепцията на Министерството на здравеопазването не е в глобите, а в възстановяване на контрола и попречване стигането до дефицит.

" В момента липсват към 9 медикамента, само че след ограниченията, които взехме още от предходната седмица, част от медикаментите успяхме да доставим и да попаднат в аптечната мрежа ", изясни той.

Служебният министър на опазването на здравето уточни, че откритите нарушавания са доста дребни и не са повода за дефицита на медикаменти.

" Причината е доста сложна. Обърнах внимание, че би трябвало да се създадат законодателни проблеми в системата за електронно следене. Там е главният проблем ", акцентира той.

Меджидиев е безапелационен, че задържане по складовете няма.

" Тази осведомителна система, която сътворяваме ще помогне и на аптеките да виждат каква наличност има в складовете и да изискват зареждане ", означи той.

 
 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР