* Комплексът за ранно детско развитие в София е преобразен

...
* Комплексът за ранно детско развитие в София е преобразен
Коментари Харесай

Турска агенция върна усмивките на уязвими деца в София

* Комплексът за ранно детско развиване в София е видоизменен до неразбираемост

* Близо 300 000 лв. безплатна помощ от TIKA  за реновиране на емблематична обществена постройка в София

Комплексът за ранно детско развиване на фондация " За нашите деца ", който се намира в Зона Б-5 в София, на мястото на Дома за медико-социални грижи за деца " Света София ", е видоизменен до неразбираемост. Той върна усмивките на уязвими деца и събира погледите на всички минувачи.  



Фондация " За Нашите Деца " сътвори Комплекса за ранно детско развиване, с цел да даде поддръжка в първите и най-важни години от живота на всяко дете – тогава, когато към момента не е прекомерно късно да се предотврати изоставянето, да се компенсира забавянето в развиването и да се преодолеят провокациите.

Турската организация за съдействие и развиване към Министерство на културата и туризма на Република Турция (TIKA) даде безплатна помощ в размер на 285 хиляди лв., с която бяха актуализирани съществуващите уреди за игра в двора а комплекса и бяха инсталирани нови, които дават опция на децата да играят и да развиват разнообразни физически умения. Сложена и нова настилка, която предотвратяват риска от пострадване. Дворът също е напълно освежен и озеленен, обособени са нови стаи, една от които е библиотека и ъгъл за четене.

Благодарни сме, че получихме поддръжка, с цел да създадем едно безвредно и приветливо място, където децата да играят, да учат и да се развиват, съобщи заместник- изпълнителният шеф на фондация " За нашите деца " Марияна Тасева при визитата на представители на Турската организация в Комплекса за ранно детско развиване във връзка приключването на плана.

На посетители в комплекса бяха доктор Махмут Чевик, заместник-председател на TIKA, Ерман Топчу, заместник-посланик на Посолството на Р Турция, Есин Топчу, консултант към Посолството, Филиз Шахинджи, завеждащ отдел в TIKA, Мустафа Ата, строителен инженер и Тевфик Вардар, инженер-координатор в TIKA.



Визитата на гостите от Турция се осъществя като естествено продължение на съдействието с Посолството на Република Турция в България. Нещо повече, турският посланик  Н.Пр. госпожа Айлин Секизкьок персонално се ангажира с реализирането на плана за реновиране на комплекса.

Удовлетворени сме от постигнатото. За нас партньорството с Турската организация е значимо в подтекста на надграждане на поддръжката, която предоставяме на най-уязвимите деца. Щастливи сме, когато сплотяваме сили с сътрудници, с които гледаме в една посока и с които осъществяваме планове за развиване и разрастване на капацитета на всяко дете. В лицето на TIKA и Турското посолство в България срещнахме точно такива сътрудници, сподели още Тасева.



Д-р Чевик благодари за опцията да се развива положителното съдействие и сложи акцент върху задачата на TIKA, която се припокрива с главната цел на фондация „ За Нашите Деца “ –  поддръжка за всички деца, изключително тези, които срещат компликации още в първите си години. Заместник-председателят на Турската организация показа, че се гордее с този максимален обществен план в България.

Смятаме, че този план е един от най-хубавите образци за духа на другарството и съдействието сред Турция и България.Искрено благодарим на TIKA, състрадателната ръка на Турция, за този важен и скъп принос.Пожелаваме този комплекс да е в изгода и услуга на нашите деца, архитектите на бъдещето, както и на техните фамилии, съобщи Заместник-посланикът Ерман Топчу.

Комплексът за ранно развиване сплотява 5 центъра, които работят в тясно съдействие и дават профилирана поддръжка, съобразена с потребностите на децата и родителите.

В него с изключение на директна работа с деца с увреждания и компликации в развиването и поддръжка на фамилии в уязвимо състояние, се провеждат и образования за кандидат-осиновители, за приемни фамилии, както и за предварителна защита на насилието, развиване на родителския потенциал и други

 Фондация „ За нашите деца

Комплексът носи духа на фамилията, смисъла и значимостта му за израстването, развиването и построяването на детето като персона и не на последно място – посланието за късмет за щастливо детство за всички деца, заобиколени от поддръжката, грижите и любовта на фамилията.

Фасадата на постройката е също изменена. Тя бе превърната в произведение на изкуството от именития художник Bozko от " Urban Creatures ". Той преобрази стените в двора с облици и герои, които основават приятни страсти у децата, кара ги да фантазират и мечтаят, описа шефът на Фондацията Иванка Шалапатова.

Фондация " За нашите деца " е разкрила два комплекса за ранно детско развиване – в Пловдив и в София. В тях се оферират услуги за деца без родителска грижа не в институции, каквито съществуваха до неотдавна, а в среда, близка до фамилната, сподели още Шалапатова.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР