Комплексът Мини Марица-изток за първи път в 70-годишната си история

...
Комплексът Мини Марица-изток за първи път в 70-годишната си история
Коментари Харесай

За първи път: Мини Марица-Изток ще изнася въглища

Комплексът " Мини Марица-изток " за първи път в 70-годишната си история ще изнася въглища зад граница. Това стана допустимо след подписването на 17 юни на контракт със сръбска компания, която ще доставя българските въглища до електроцентрали наоколо до Белград, разгласи Илза Чинкова, изпълнителен шеф на сдружението.

" Реализацията на български лигнитни въглища отвън територията на комплекса до момента беше немислима и надали в миналото се е допускало, че е вероятен техният експорт, изключително при основаните през последните години мрачни прогнози за скорошно затваряне на " Мини Марица-изток " ЕАД.

Сключването на контракта за експорт на български лигнитни въглища няма да се отрази на обезпечените доставки за централите от комплекса " Марица-изток ". Този експорт е съществено достижение и добра вероятност “, изясни инж. Илза Чинкова, представена от Българска телеграфна агенция.

Тя посочи, че договорът за експорт на лигнитни въглища, с които ще работят две топлоцентрали в Сърбия, е подписан сред " Мини Марица изток " ЕАД - Раднево и белградската компания " Виром груп ".

Очаква се до няколко дни да бъде показан банковият акредитив и първите количества да потеглят към пристанищата в Русе и Свищов, откъдето ще заминат за Топлоелектрическа централа " Никола Тесла 1 " и " Никола Тесла 2 ".

Двете базови централи доставят с електрическа енергия съвсем половината територия на западната ни съседка, само че след наводняване отпреди няколко години на рудник " Колубара " изпитват съществени усложнения с горивото. Досега е юридически импорт от Румъния и Северна Македония, изясни изпълнителният шеф.

Договорът е със период до 30 април идната година, планува се да бъдат продадени 1,75 млн. т въглища. Договорена е била цена с малко над 9 % по-висока от тази, на която трите топлоцентрали в комплекса " Марица изток " в този момент изкупуват лигнитите (87,35 лева /тон условно гориво). В контракта има алтернатива за удължение на периода за деяние, логистиката по извозването на количества е в отговорностите на фирмата-купувач.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР