Комплексът Мини Марица-изток за първи път в 70-годишната си история

...
Комплексът Мини Марица-изток за първи път в 70-годишната си история
Коментари Харесай

За първи път в 70-годишната история на „Мини Марица-изток“: Подписан е договор за износ на въглища

Комплексът " Мини Марица-изток " за първи път в 70-годишната си история ще изнася въглища зад граница . Това стана допустимо след подписването на контракт със сръбска компания, която ще доставя българските въглища до електроцентрали наоколо до Белград , разгласи Илза Чинкова, изпълнителен шеф на сдружението.

" Реализацията на български лигнитни въглища отвън територията на комплекса до момента беше немислима и надали в миналото се е допускало, че е вероятен техният експорт, изключително при основаните през последните години мрачни прогнози за скорошно затваряне на " Мини Марица-изток " ЕАД. Сключването на контракта за експорт на български лигнитни въглища няма да се отрази на обезпечените доставки за централите от комплекса " Марица-изток ". Този експорт е съществено достижение и добра вероятност “, изясни инж. Илза Чинкова.

Тя посочи, че договорът за експорт на лигнитни въглища , с които ще работят две топлоцентрали в Сърбия, е подписан сред " Мини Марица изток " ЕАД - Раднево и белградската компания " Виром груп ".

Очаква се до няколко дни да бъде показан банковият акредитив и първите количества да потеглят към пристанищата в Русе и Свищов , откъдето ще заминат за Топлоелектрическа централа " Никола Тесла 1 " и " Никола Тесла 2 ".

Двете базови централи доставят с електрическа енергия съвсем половината територия на западната ни съседка, само че след наводняване отпреди няколко години на рудник " Колубара " изпитват съществени усложнения с горивото. Досега е юридически импорт от Румъния и Северна Македония, изясни изпълнителният шеф. 

Договорът е със период до 30 април 2023  година, планува се да бъдат продадени 1,75 млн. т въглища.

Договорена е била цена с малко над 9 % по-висока от тази, на която трите топлоцентрали в комплекса " Марица изток " в този момент изкупуват лигнитите (87,35 лева /тон условно гориво). В контракта има алтернатива за удължение на периода за деяние, логистиката по извозването на количества е в отговорностите на фирмата-купувач.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР