Компенсациите за родители, чиито деца не са приети в детска

...
Компенсациите за родители, чиито деца не са приети в детска
Коментари Харесай

Притеснителна новина за родителите, чиито деца не са приети в детска градина

Компенсациите за родители, чиито деца не са признати в детска градина, се бавят. Това излиза наяве от въпрос на депутата Елисавета Белобрадова до здравния министър проф. Христо Хинков. Родителите са получили парите си за май, само че не и тези за юни, юли и август и септември, прецизира депутатът, представен от " Pariteni.bg ".

В отговор министърът прецизира, че забавянето се дължи на Наредбата на Министерския съвет за изискванията и реда за даване и погашение на средства от държавния бюджет за компенсиране на разноските, осъществени от родителите на неприети деца заради липса тук-там.

С приемането на Закона за държавния бюджет за тази година бяха признати и промени в Закона за здравето, съгласно които страната изплаща обезщетения до 1 септември в годината, в която детето навършва 3 години и не е признато в ясла. В тази връзка е направена разпоредба за реда за погашение на тези средства, която е призната от държавното управление, но все още не е обнародвана в Държавен вестник, уточнява Хинков.

Изплащането на помощта за юни 2023 година към този момент ще се прави точно по новата наредба въз основа на подадените претенции от родителите и данните от общините през 2022 година

За месеците юли, август и септември заявки ще се подават в период до 10 работни дни от обнародването на наредбата в Държавен вестник. След което общините би трябвало да дават на Министерство на здравеопазването информация за размера на средствата, които да бъдат изплатени на родителите в период до 10 работни дни от подаване на заявките.

След това Министерство на здравеопазването изготвя план за размера на компенсациите, който се внася за разглеждане в Министерски съвет, показва министърът.

Той твърди, че след издание на наредбата ведомството му ще предприеме нужните дейности в най-кратки периоди общините да получат парите за компенсиране на родителите.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР