Компанията за мозъчни чипове на милиардера Илон Мъск Neuralink се

...
Компанията за мозъчни чипове на милиардера Илон Мъск Neuralink се
Коментари Харесай

Neuralink на Мъск си търси партньор за тестовете с мозъчни чипове върху хора

Компанията за мозъчни чипове на милиардера Илон Мъск Neuralink се е обърнала към един от най-големите центрове по неврохирургия в Съединени американски щати като евентуален сътрудник за тестванията с мозъчни чипове върху хора. За тази стъпка първо се чака утвърждение и от регулаторите в Съединени американски щати, предава Reuters.

Neuralink създава мозъчни чипове от 2016 година насам, като се надява в последна сметка това да бъде лек за трудноразрешими положения като парализа и слепота.

Мисията на компанията пое удар при започване на 2022 година, когато Агенцията по храните и медикаментите на Съединени американски щати отхвърли молбата за прекосяване към проби върху хора, базирайки се на съществени опасения за сигурността. Оттогава компанията работи за справяне с опасенията на организацията и не е ясно дали и по кое време ще успее.

Neuralink беседва и с Barrow Neurological Institute, основана във Финикс, Аризона организация за лекуване и проучване на неврологични болести, с цел да помогне за провеждането на тестванията върху хора.

Преговорите може да не доведат до сливане. Neuralink също е разискал партньорство с други центрове, настояват източниците на Reuters.

Reuters не съумя да удостовери последния статус на договарянията. Представители на Neuralink не дадоха отговор на претенции за коментар.

Франсиско Понсе, шеф на Центъра за невромодулация и стратегия за престояване в неврохирургия на Barrow Neurological Institute, отхвърли да разяснява Neuralink, само че сподели, че институтът е в добра позиция да организира такова проучване на чипове заради дългия си опит в тази област.

FDA отхвърли да разяснява напъните на Neuralink да откри сътрудник за своите клинични изпитвания.

Последните старания на Neuralink идват, до момента в който се сблъсква с две федерални…
...разследвания на нейните практики
Главният контрольор на Министерството на земеделието на Съединени американски щати стартира да преглежда евентуални нарушавания на хуманното отношение към животните в Neuralink предходната година. Настоящи и някогашни чиновници показаха подробни опасения пред Reuters по отношение на прибързаните опити на компанията върху животни, водещи до ненужни премеждия и смъртни случаи.

Министерството на превоза на Съединени американски щати съобщи, че проверява евентуалното погрешно боравене с рискови патогени по време на партньорството на компанията за изпитвания върху животни с Калифорнийския университет Davis сред 2018 и 2020 година

Barrow Neurological Institute оказа помощ за стандартизирането на интервенциите за мозъчни импланти, при които пациентът може да спи, основна стъпка в превръщането му в по-приемливо за необятна група от популацията.

Това е в сходство с визията на Мъск за мозъчния чип на Neuralink. Милиардерът, основен изпълнителен шеф на Tesla Inc и мажоритарен притежател на Twitter, сподели, че мозъчните импланти на Neuralink ще станат толкоз повсеместни, колкото и лазерната очна хирургия.

Устройствата, които Barrow Neurological Institute вгради до момента, са разнообразни от тези на Neuralink. Barrow работи с устройства за дълбока мозъчна стимулация, които са получили утвърждение от FDA през 1997 година, с цел да оказват помощ за понижаване на тремора на Паркинсон и са вградени на повече от 175 000 пациенти.

Имплантът на Neuralink е устройство за мозъчен компютърен интерфейс (BCI), което употребява електроди, които проникват в мозъка или седят на повърхността му, с цел да обезпечат директна връзка с компютрите. Досега нито една компания не е получила утвърждение от Съединени американски щати да пусне на пазара BCI имплант.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР