Компанията за киберсигурност Bitdefender разкри мащабна измама, насочена към феновете

...
Компанията за киберсигурност Bitdefender разкри мащабна измама, насочена към феновете
Коментари Харесай

Милиони потребители на Facebook трябва да сменят паролите си. Откраднати са!

Компанията за киберсигурност Bitdefender разкри огромна машинация, ориентирана към почитателите на изкуствения разсъдък (AI). Нападателите основали подправена страница Midjourney във Фейсбук и благодарение на вградена троянска стратегия събрали потребителски данни.

Повече от милион души са се абонирали за осведомителна страница с компютърен вирус, предопределен да събира информация за потребителите, като да вземем за пример пароли, съобщава таблоидът The Sun. Експерти от Bitdefender считат, че хакерите първо са намерили известна страница и по-късно са я преименували на Midjourney.

Въпреки обстоятелството, че страницата разпространява инструмент за изкуствен интелект, връзките, оповестени там, не могат да се употребяват за отиване на уеб страницата Midjourney. Вместо това е задействан злоумишлен програмен продукт, предопределен да краде чувствителни данни.

В отчета си Bitdefender разказва по какъв начин действа зловредният програмен продукт. Експертите го идентифицираха като стратегия за кражба на информация, предопределена да събира персонална информация от инфектирани устройства. Хакерите могат да получат онлайн идентификационни данни за акаунт, финансова информация и даже да прочетат персонални известия. Компанията счита, че събраните данни могат да бъдат продадени в тъмната мрежа или за финансови измами.

Експертни препоръки по какъв начин да се предпазите от хакери

Никога не кликвайте върху връзки за евакуиране от непроверени източници, даже в случай че са оповестени на страници в обществени медии и имат огромен брой почитатели. Ако би трябвало да инсталирате избран програмен продукт, несъмнено би трябвало да посетите формалния уеб страница на разработчика, с цел да го изтеглите, само че не би трябвало да изтегляте файлове от уеб сайтове на трети страни или да кликате върху подозрителни връзки.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР