Компанията Роудуей кънстракшън“, която получи 150 млн. лв. кредит от

...
Компанията Роудуей кънстракшън“, която получи 150 млн. лв. кредит от
Коментари Харесай

Фирма на Вълка, която взе 150 млн. лева от ББР, бе прехвърлена за 100 лева

Компанията „ Роудуей кънстракшън “, която получи 150 млн. лева заем от държавната Българска банка за развиване ( ББР ), с цел да купи дребна пътностроителна компания, има нов собственик- юрист Иван Емилов Георгиев. Той я придобива от Георги Йорданов за 100 лева, заяви.

То твърди, че договорката е официална, тъй като и в този момент, и преди компанията се управлява от Румен Гайтански, прочут с прякора Вълка. Това се потвърждава от индиректни връзки във фирмените регистри, свързани с адреса на сдруженията и юристът, който ги обслужва.

„ Роудуей кънстракшън “ употребява заема от 150 млн. лева от ББР с цел да купи „ Пътстройинженеринг “ през 2019 година Дружеството е относително дребен локален състезател, основан в кърджалийското село Груево, чиито годишни обороти са сред 5 и 16 млн. лева в последните 10 години.

Предишният притежател на „ Пътстройинженеринг “ е „ Био майнинг “ – компания, която е благосъстоятелност на Гайтански. „ Био майниг “ е огромно сдружение с оборот от над 160 млн. лева

Технология на договорката

Смяната на собствеността в „ Роудуей констракшън “ става посредством промяната на собственосттав компанията „ Каменни фракции “, която държи 99.8% от капитала на сдружението „ Роудуей кънстракшън “, което на собствен ред има съвсем целия капитал на „ Пътстройинженеринг “.

Досега цялата конструкция се водеше благосъстоятелност на Георги Йорданов, за който не се знае доста. Във фирмените регистри се вижда само, че през 2009 година той записва компания като едноличен търговец с предмет на активност товарен авто превоз и адрес в София.

От фирмените регистри се виждат косвените връзки с Гайтански. Компанията „ Каменни фракции “ е записана през 2014 година на столичния бул. „ Цариградско шосе “ 48-50, където е централата на „ Волф “ и където се обитават и други компании на Гайтански.

Първоначално неин притежател и шеф е 25-годишната Тонка Тенчева. Днес тя е в борда на „ Кристална вода “ – друга строителна компания, обвързвана с Вълка.

През 2019 година „ Каменни фракции “ вкарва 18 млн. лева в капитала на „ Роудуей кънстракшън “, а по-късно е трансферирана дружно с дъщерното ѝ сдружение на Йорданов. Това се случва към два месеца преди получения голям заем от ББР и договорката за „ Пътстройинженеринг “.

Адвокатът-пътищар

При юрист Иван Емилов Георгиев също се откриват връзки с Румен Гайтански. Иван Георгиев от години обслужва всички вписвания по неговите компании в Търговския указател. През годините се е появявал в бордовете на негови компании, като да вземем за пример „ Аква вива “. Той е и в управата на футболния клуб „ Арда “, който се смята за следен и изискан от Гайтански.

Преди да се заеме с делата на Вълка Иван Георгиев е бил арбитър. Началото на кариерата му потегля от Видинския областен съд през 2010 година, а по-късно се трансферира в Софийския областен съд. Бил е и член на управителния съвет и представител на съсловния Съюз на съдиите в България. С адвокатска активност се захваща от 2016 година, като също така е и помощник в УНСС.

Иван Георгиев е вписан като шеф на „ Каменни фракции “ и изпълнителен шеф на „ Роудуей кънстракшън “.

За „ Пътстройинженеринг “ има свикано общо заседание за 5 май, на което съгласно дневния ред ще се сменя съставът на борда. Иван Георгиев се е заявил и като автентичен притежател на фирмите.

100 лева за 150 млн. лева дълг

Сделката за 100 лева дава в ръцете на новия притежател компания със 174 млн. лева активи към края на 2019 година най-малко на хартия. Те съставляват главно 165 млн. лева акции и дялове, на колкото е оценено „ Пътстройинженеринг “, и близо 9 млн. лева кеш. Срещу тях стоят въпросните близо 150 млн. лева дълг към ББР и 14.6 млн. лева капитал.

За годината компанията генерира 3.5 млн. лева загуба, провокирана главно от финансовите разноски по обслужване на заема. За известно време то няма проблем да обслужва дълга си с наличния кеш, само че след изчерпването му не е ясно какво ще се случи, написа „ Капитал “.

Според изданието огромният проблем в този баланс е действителната стойност на „ Пътстройинженеринг “, която с нейните 14.6 млн. лева доходи и 222 хиляди лева облага за 2019 година не е ясно по какъв начин може да генерира задоволителен паричен поток за погашение на дълга.

„ Роудуей кънстракшън “ пък не разполага с други активи и активност. Така една преоценка към по-близка до действителността стойност би декапитализирала изцяло сдружение.

Реално посредством баснословно скъпата покупка на „ Пътстройинженеринг “ парите от ББР към този момент са минали в ръцете на Румен Гайтански и банката мъчно би могла да си ги получи назад.

Обезпечение по заема ѝ са залози на „ Роудуей кънстракшън “ и „ Пътстройинженеринг “, които обаче в никакъв случай не биха могли да се осъществят за 150 млн. лева, показва изданието.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР