Компанията припомня, че страната ни , която има положителен рейтинг

...
Компанията припомня, че страната ни , която има положителен рейтинг
Коментари Харесай

Големците Прочетоха Присъдата! Ето Кога България Ще Приеме Еврото!

Компанията напомня, че страната ни, която има позитивен рейтинг BBB, публично започва процеса за присъединение към валутния механизъм ERM II (чакалнята на еврото - б.р.) през юли 2018 година, а решение дали може да се причисли, се чака до края на 2019 година

Рейтинговата организация прави уточнението, че януари 2023 година е вероятен период, в случай че се одобри, че

България сполучливо дава отговор на критериите за ERM II и по-късно на по-широките критерии за конвергенция.

В отчета се споделя, че приемането на евро в страните от Централна и Източна Европа би било позитивно за тяхната суверенна платежоспособност. " Фич " показва, че измежду изгодите е достъпът до статут на аварийна валута, което отстрани риска от местни валутни рецесии.

Друга изгода от приемането на еврото е, че ще подкрепи задграничното търсене на вътрешни финансови активи и ще способства за еластичност на фискалните и външните финанси.

Рейтинговата компания акцентира и че се чака понижаване на кредитния риск, обвързван с непознати валути. Друг плюс от присъединението към еврозоната е достъпът до надеждната рамка на Европейската централна банка за парична политика и средства за ликвидност за банките.

По-ниски разноски за такси при преводи и увеличение на комерсиалните и финансовите потоци с останалата част от еврозоната показват още от компанията като позитиви. " Фич " акцентира и опцията за в допълнение външно финансиране.

Рейтинговата организация е присъединила в отчета и отрицателни аспекти, които могат да последват при присъединение към еврозоната. Като да вземем за пример загуба на еластичност на паричната и валутната политика.

Агенцията показва, че също може да има несъразмерен приток на капитал, който да докара до финансови опасности и евентуален скок на цените на заемите и активите. Друга отрицателна страна е опцията за даване на финансова поддръжка на други страни членки при положение на стратегии за избавяне.

В отчета се показва, че другата страна, която е подхванала стъпки към приемане на еврото, е Хърватия, чийто рейтинг е положителен BBB-. Тя е изпратила писмо, кандидатстващо за присъединение към ERM II при започване на юли 2019 година или година по-късно от България. Логично " Фич " счита, че най-ранното приемане на еврото за страната е януари 2024 година

" Фич " преглеждат и приемане на еврото от Румъния, която също е изразила интерес към влизане в ERM II, само че още няма формален период за това. Перспективите за приемане на еврото в Унгария, Полша и Чехия оставали отдалечени, с малко политическа подготвеност и ниска социална поддръжка.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР