Компанията оперира във всички сфери на енергетиката. © Staff Още

...
Компанията оперира във всички сфери на енергетиката. © Staff Още
Коментари Харесай

Гърция и Paneuropean Oil продават половината от Hellenic Petroleum

Компанията оперира във всички сфери на енергетиката.

© Staff Още по тематиката
Безработицата в България продължава да понижава

През февруари индикаторът пада до деветгодишно дъно от 5.3% съгласно Евростат
4 апр 2018
Основният коз на еврозоната

Дълбоката бездна във вижданията по какъв начин да наподобява възможният заемодател от последна инстанция продължава да отсрочва промените във валутния съюз
30 мар 2018
Защо България не гони съветски дипломати

Изключването от акцията няма да промени отношението на Русия, само че рискува доверието на европейските сътрудници
29 мар 2018
Рекорден портфейл неприятни заеми продаде Alpha Bank в Гърция

Купувач е локалното отделение на норвежката B2Holding, което заплаща 90 млн. евро за пакета
16 мар 2018 Гръцката страна и Paneuropean Oil & Industrial Holdings (POIH) ще се разделят с смесен дял от 50.1% в Hellenic Petroleum, най-голямата петролна компания в южната ни съседка. Това оповестява Reuters, базирайки се на известие на компанията.

Решението е взето на заседание на акционерите на енергийната компания и планува 20% от минималните за продажбата 50.1% да бъдат от активите на суверенния фонд на Гърция, до момента в който останалите 30.1% да са от собствеността на POIH. Продажбата на мажоритарния дял в Hellenic Petroleum е една от най-големите продажби от страна на страната след първия от трите избавителни заема, който Гърция взе при започване на 2010 година от Европейски Съюз и Международния валутен фонд.

Апетитна хапка

Hellenic Petroleum оперира в енергийния бранш взаимно със своите дъщерни сдружения като по огромната част от бизнеса на компанията е съсредоточен в Гърция, Югоизточна Европа и Източното Средиземноморие. Компанията, учредена през 1998 година, се занимава с доставка, пречистване и търговия с петролни артикули, маркетинг на горива, произвеждане и търговия с нефтохимически артикули и химикали, изследване и рандеман на петрол и газ и производството на електрическа енергия. Компанията има и активи в региона на възобновимите енергийни източници.

В допълнение компанията дава консултантски и инженерингови услуги, както и взе участие в развиването на трансгранични газопроводи. Hellenic Petroleum обслужва мрежа от 1760 бензиностанции, 15 хъба за предпазване на гориво, 23 горивни станции измежду гръцките летища и 2 съоръжения за бутилиране на газ.

Пазарната капитализация на компанията е 2.4 милиарда $. Paneuropean Oil е най-големият акционер на компанията със своите 45.5%.

Финансови резултати

За 2017 година компанията е отчела доходи на стойност 8 милиарда $, което е растеж от над 20% по отношение на миналата година. Оперативната облага е била 661 млн. евро при 631 млн. евро година по-рано. Нараснала е също и чистата облага, като през 2017 година тя е достигнала 383 млн. евро от 328 млн. евро през 2016 г.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР