Компанията на Илон Мъск SpaceX изстреля най-голямата ракета в историята

...
Компанията на Илон Мъск SpaceX изстреля най-голямата ракета в историята
Коментари Харесай

Апокалипсис сега: Космодрумът на SpaceX в Тексас е пагубен за природата

Компанията на Илон Мъск SpaceX изстреля най-голямата ракета в историята от космодрума си в Бока Чика, Тексас предишния четвъртък (20 април).

Огромният транспортен съд Starship, предопределен да транспортира хора до Марс някой ден, се издигна от стартовата площадка, само че 4 минути по-късно последва детонация и мощен гърмеж, след което се разруши в океана.

Сега жителите на региона и откривателите се пробват да оценят въздействието на детонацията върху околната среда, здравето на хората и животните, както и върху местообитанията им в дивата природа, в това число на застрашените типове.

Най-сериозно безпокойствие провокира огромното количество пясъчни и пепелни частици и по-тежки парчета, изхвърлени при изстрелването. Емисиите на прахови частици се популяризират надалеч отвън упования периметър, оповестява CNBC.

След детонацията Федералната авиационна администрация (FAA) замрази програмата на компанията за Starship Super Heavy в очакване на резултатите от " следствие на злополуката ", което е част от общоприетата процедура. Това се споделя в имейл от организацията, изпратен до CNBC след изстрелването.

До края на предходната седмица обаче, организацията не оповестява за пострадвания или нанесени вреди на публично имущество. SpaceX също не отговоря на молбата за коментар от медията.

Когато не всичко е по проект

Главният изпълнителен шеф на SpaceX Илон Мъск разяснява по-рано в Twitter, че ракетата с 33 мотора наподобява на " кутия с гранати " и че е малко евентуално Starship да доближи орбита и съществува опция да се взриви.

Въпреки опасенията, Мъск и SpaceX не са планували, че след детонацията площадката за изстрелване ще бъде разрушена, нито че праховите частици ще се изсипят върху жителите и местообитанията на толкоз далечни места, колкото Порт Изабел, градче на към шест благи от площадката за изстрелване, и остров Саут Падре, на няколко благи нагоре по крайбрежието от площадката.

Снимки, снимани по време на тестовия полет, демонстрират, че площадката за изстрелване на SpaceX също се е взривила, като бетонни части от нея са се разлетели в разнообразни направления, оставяйки великански кратер.

Според Дейв Кортес, шеф на един от клоновете на Сиера клуб, група за отбрана на околната среда, " бетонните парчета са хвърчали с такава скорост, че е имало действителна заплаха да бъдат ударени резервоарите за предпазване на гориво, намиращи се в непосредствена непосредственост до стартовата площадка ".

Джаред Марголис, старши юрист в Центъра за биологично многообразие, съобщи, че в оценката на околната среда, която SpaceX е направила, с цел да получи лиценз за изстрелване, компанията е декларирала пред FAA и други организации, че при положение на " особеност " чака отломките да паднат в стеснен регион от 700 акра към площадката за изстрелване.

Това би означавало поле от парчета с повърхност от една квадратна миля, добавя той, базирайки се на документите за екологична оценка на площадката на SpaceX, които са обществено притежание.

В реалност, след тестовия полет и детонацията, жителите в градчето Порт Изабел, покрай космодрума, оповестяват за счупени прозорци, развалена дограма, прахуляк и прахови частици, които са покрили домовете, учебните заведения и земята им, излиза наяве от преписка сред откривателите и локални поданици, споделена със CNBC.

Все още не е ясно дали сходните на пепел и пясък прахови частици са рискови при досег или поемане, и какъв резултат биха могли да имат върху здравето, означават Кортес и Марголис.

Изстрелването на мощната ракета на Мъск е било " едно от най-шумните ", " с шокови талази, които като че ли резонираха още веднъж и още веднъж и още веднъж ", отбелязва Лави Охана, хроникьор на опитите в галактическата промишленост и директен наблюдаващ на изстрелването на 20 април.

Центърът за биологично многообразие е угрижен за въздействието на шума, праховите частици и по-тежките боклуци върху застрашените типове, които населяват региона към плажовете на Бока Чика, в това число един от най- застрашените типове морски костенурки в света.

Членовете на Сиера клуб са изключително загрижени за въздействието върху човешкото здраве и за това по какъв начин последствията от детонацията могат да лимитират опцията на хората да излязат на открито, без значение дали, с цел да ловят риба за вечеря, да се любуват на плажа или да се разхождат в парковете и предпазените зони за дива природа наоколо до базата на Мъск.

Риск за здравето на хората

За точната оценка на въздействието на излъчванията прахови частици след изстрелването на SpaceX са нужни резултатите от първичните проби, направени незабавно след детонацията. Пряка роля в този развой играе федералният Закон за чистотата на въздуха и законодателството на щата Тексас.

Ерик Роуш, инженер по околната среда, който следи въздействието на оборудванията и изстрелванията на SpaceX в своя блог ESGHound, съобщи, че излъчванията на прахови частици са свързани с белодробни и респираторни проблеми и се смятат за високоприоритетен замърсител от EPA. Въздействието върху здравето зависи от времето и количеството на излагане, както и от размера на частиците и наличието им, добавя той.

От месеци Роуш предизвестява, че FAA и SpaceX не са задоволително деликатни в екологичния си разбор, тъй че да могат умерено да пристъпят към изстрелване от подобен мащаб.

" Възможността за толкоз необятен периметър от излъчвания не е била разкрита от FAA или SpaceX по време на първичния развой на издаване на екологично позволение и утвърждение. ", твърди той.

Марголис и Кортес означават, че даже пътищата в региона са били развалени след тестовия полет на кораба SpaceX Starship, а достъпът незабавно е бил преустановен. По този метод биолози и други полеви откриватели не са могли да проучат цялостния мащаб на възможните вреди, настъпили в близката зона, която е местообитание на диви животни, въпреки че съгласно известията някои са позволени до мястото в събота, 22 април.

Едно от опасенията е, че доказателствата за нанесени вреди на застрашени типове могат да бъдат отстранени преди регулаторните органи да имат опция да ги оценят, споделя опасенията си Марголис.

Провал с фойерверки

На 21 април 2023 година, след тестовия полет, Илон Мъск написа в Twitter:

" Преди 3 месеца започнахме да построяваме солидна стоманена плоча с водно изстудяване, която да влезе под стартовата платформа. Не беше подготвена в точния момент i неправилно смятахме, въз основа на данните, че Fondag ще издържи едно изстрелване. Изглежда, че можем да бъдем подготвени за ново изстрелване след 1-2 месеца. "

CNBC попита FAA какво ще е належащо, с цел да получи SpaceX позволение за осъществяване на различен изпитателен полет или изстрелване на ракетата Starship Super Heavy от Бока Чика, Тексас.

Агенцията отговори в имейл, че за връщането на Starship Super Heavy към полет ще е належащо FAA да реши, че " всяка система, развой или процедура, обвързвана с несполучливо изстрелване, не визира публичната сигурност ".

Тъй като към момента събират информация, FAA и районният офис на Службата за рибни запаси и дива природа в Тексас не могат да отговорят на въпроси по отношение на възможните въздействия върху околната среда от изстрелването в четвъртък.

SpaceX също не дава отговор на настояването за коментар.

От FAA обаче оповестяват за CNBC, че детонацията е задействала нещо, наречено " проект за реакция при аномалии ", който е част от програмната екологична оценка за 2022 година, приключена от компанията дружно с щатски и федерални организации, и че SpaceX има спомагателни " ограничения за понижаване на въздействието върху околната среда ", които би трябвало да извърши, преди да започва още веднъж.

Планът " е бил задействан от навлизането на парчета в прилежащи парцели ", означават от FAA.

След като извърши листата със дилемите в проекта и смекчаващите ограничения, SpaceX ще би трябвало да изиска от FAA да промени лиценза им за изстрелване, с цел да получи позволение за различен тестов полет.

Адвокатът на Центъра за биологично многообразие Джаред Марголис счита, че условията на FAA ще бъдат минимални и лесни за осъществяване от компанията, само че няма да бъдат ефикасни за запазване на благосъстоянието на локалните поданици и застрашените типове.

" Ние не сме срещу галактическите проучвания и тази компания. Докато гледаме към звездите, не би трябвало с подготвеност да жертваме общности, местообитания и типове ", добавя юристът.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР