Компанията Лукойл“ е генерирала близо 3 милиарда долара свръхпечалба през

...
Компанията Лукойл“ е генерирала близо 3 милиарда долара свръхпечалба през
Коментари Харесай

Мартин Владимиров: Лукойл спечели 3 млрд. долара от дерогацията, българите - почти нищо

Компанията „ Лукойл “ е генерирала близо 3 милиарда $ свръхпечалба през последните 18 месеца въз основата на дерогацията за вноса на съветски соров нефт – тъй като продава горивата у нас при марж на облагата сред 50 и 35 ст. на литър. Това съобщи пред бТВ енергийният специалист от Центъра за проучване на демокрацията Мартин Владимиров.

Информацията е позована на разбор на центъра от края на август.

Владимиров акцентира, че от изгодата за дерогацията е съвсем напълно за съветската компания, а резултатът върху цените на горивата на българския пазар е нищожен – по тази причина удължаването на нейното деяние е безпричинно. По думите му, цените на горивата у нас са с малко по-ниски от тези на междунродните пазари.

Експертът запита за какво няколко министри на стопанската система не могат да приложат признатия още през януари закон, съгласно който българската страна би трябвало да взема облагата от разликата в цената на суровия нефт с тази на интернационалните пазари, а не тя да отива при „ Лукойл “.

„ В момента „ Лукойл “ е получил един специфичен подарък още от май месец 2020 година, а точно дерогацията “, сподели той.

Владимиров подчерат, че „ Лукойл “ получава преференциално отнасяне от българските управляващи и по този метод се е оебразувал монопол върху пазара на горива у нас най-много на пазара на едро.

„ Всички ние, данъкоплатците, плащаме тази дерогация “, акцентира специалистът.

Той посочи, че „ Лукойл “ генерира всеки месец по 200 милиона $ облага и че няма бизнес по света с сходни облаги – „ по тази причина бяха политическите пристрастености “ за удължаването на дерогацията.
Владимиров е безапелационен, че след приключването на дерогацията няма да има дефицит на горива, каквито внушения се насаждат от „ Лукойл “.
По думите му, няма да има и шоково повишаване на горивата при продажба на рафинерията.

„ През последните 10 години „ Лукойл “ организира огромна тактика в цяла Европа за разпродаване на някои от активите си, изключително тези, които са свързани с преправка на недопечен нефт или продажба на горива на дребно. “ – уточни той.

По думите му сега върви наддаване сред разнообразни групи, които имат интерес към рафинерията в Бургас.

„ Тя е в доста преференциална позиция поради дерогацията. Цената на рафинерията сега е доста по-висока в сравнение с би била без дерогацията “, уточни Владимиров.

„ Най-големият абсурд е, че ние от тази дерогация не сме видели огромна изгода. В момента цените на горивата у нас на едро преди налози и такси са сред 5-7% по-ниски от междинните в Европа “, сподели той.

По думите му, тази разлика в цените в този момент би трябвало да е20-30%, а през предходната година - 70%.

„ Миналата година когато беше поискана дерогация не беше показан никакъв изчерпателен отчет или някакво мнение “, добави Владимиров.

Ако обаче рафинерията бъде купена от стратегически американски вложител, той най-вероятно няма да се възползва от тази дерогация предвид на наложените наказания на рукия нефт.

„ Всички твърденият, че не може да се замести бързо съветският нефт са просто погрешни. Не стъпват на обстоятелства. Наш разбор, който ние публикувахме в края на август, сподели, че рафинерията може да оперира с над 20 разнообразни сурови типове нефт. Твърдението, че би трябвало да се влагат 500 милиона лв. в подмяна на съветското гориво, просто не е правилно. Разбира се лишава техническо време, в случай че би трябвало да се замеси 100% от съветския петел. Но за огромна компания като „ Лукойл “, която има снабдители на първични материали от доста разнообразни места, не мисля, че ще е проблем да размени съветския нефт. “ - заключи енергийният специалист.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР