Компанията комбинира P15 и P17, за да се превърне в

...
Компанията комбинира P15 и P17, за да се превърне в
Коментари Харесай

Lenovo ThinkPad P16 : Убийствена мобилна работна станция за професионалисти

Компанията комбинира P15 и P17, с цел да се трансформира в P16 в мобилна работна станция с превъзходна продуктивност

Светлин Желев преди 8 секунди 0 Сподели

Най-четени

IT НовиниДаниел Десподов - 17:02 | 26.03.2023

Руснаци благодарение на невронна мрежа генерират изображения на тематика „ Ако Илън Мъск се бе родил в Съюз на съветските социалистически републики “

IT НовиниДаниел Маринов - 17:54 | 25.03.2023

ДНК от косата на Бетовен разкри огромна изненада съвсем 200 години по-късно

АвтомобилиДаниел Десподов - 11:09 | 27.03.2023

„ Това е безспорна изненада за всички нас “ – правосъдни реализатори започнаха да разказват и запорират имуществото на съветския цех Volkswagen

Светлин Желевhttps://www.kaldata.com/Главен редактор

В края на 2022 година Lenovo показа най-новия си „ звяр “ от серията P, давайки начало на нов 16-инчов представител в класа и показвайки, че 15-инчовеите модели са по-скоро от последното десетилетие. Тактиката на производителя е явна.

Lenovo реши да вземе междинния размер и да рискува, поднасяйки изцяло нов преносим компютър, който е планиран да работи като мобилен сурогат на настолен компютър. Долният и задният борд на модела са видимо разнообразни от нормалния жанр на ThinkPad и на пръв взор ще ви бъде простено даже да си помислите, че това е геймърски модел. Наистина, в него има хардуер с изключителна продуктивност, само че той е по-скоро ориентиран към дизайн, креативна и развойна активност, която изисква предпазлив графичен процесор и изпепеляваща 14- или 16-ядрена продуктивност на процесорите от серията Intel Core HX 12-то потомство.

Това е тежък и безценен преносим компютър, само че е мъчно да си представим по-мощен професионален модел за 3D дизайн, CGI рендиране, разбор на данни, машинно образование или 4K видеомонтаж. Мощният P16 изпреварва съперниците си и безспорно е най-хубавото решение, който търси най-хубавото.

Високопроизводителният хардуер се съчетава с до 16-инчов UHD+ OLED сензорен екран със 100% DCI-P3 цвят и фабрично калибриране на цветовете X-Rite Pantone. Налични са и по-малки екрани за модела на по-ниска цена, в това число UHD+ IPS екран без опция за допиране, който имам в моето устройство за обзор, както и QHD+ и FHD+ варианти. ThinkPad P16 (Gen 1) е огромен, безценен и задоволително мощен, с цел да работи като мобилен сурогат на вашия настолен компютър. Подходящ ли е за вас и коства ли си парите? Нека разберем.

Поглед извън: По средата сред геймърски преносим компютър и работна станция

Много ми хареса това, че макар огромните размери, преносимият компютър въпреки всичко е относително елементарно портативен и става за работа на цифрови номади, даже в парка, както можете да видите от фотосите ни. Той ще се вмъкне в приблизително огромна раница или друга чанта за преносим компютър, и в случай че можете да носите 2,95 кг ще можете да работите с невероятната му мощност безусловно отвред.

Сравнително тънката рамка към екрана оказва помощ да се резервира общата повърхност на преносимия компютър до към 14,3 на 10,5 инча, а модифицираната долна част на модела е с извити ръбове и малко изнесена напред клиновидна форма, с цел да наподобява по-тънка. Долната част на корпуса е направена от примес от пластмаса и стъклени нишки, а капакът е примес от алуминий, магнезий и хром. Всичко това се усеща доста солидно и резервира по-голямата част от естетиката на ThinkPad.

Цветът на капака Storm Grey се компенсира от по-светъл сребрист цвят по горния изрез за антената, а обграждащата клавиатура споделя същия цвят Storm Grey. Долната част на преносимия компютър е с по-тъмно черно покритие Thunder Black.

По задната част на преносимия компютър са ситуирани по-често употребяваните портове като HDMI, двоен Thunderbolt 4 и врата за зареждането, с цел да се улесни ръководството на кабелите. Има два огромни изпускателни отвора за топлия въздух, до редицата портове, а ръбът е емфатичен с алена линия. Това придава на преносимия компютър спомагателен жанр, който нормално се среща единствено при геймърските преносими компютри.

ThinkPad P16 включва също по този начин по страните USB-C 3.2 (Gen 2), два USB-A 3.2 (Gen 1), UHS-II читател за SD карти, 3,5 мм аудио жак, слот за заключване Kensington и опционален Nano-SIM слот, в случай че решите да вземете модел с 4G LTE съгласуваност. Голямата липса тук е тази на RJ45 Ethernet. ThinkPad P15 и P17 включваха този порт, тъй че е тъпо, че го няма в новия модел.

Двойните 2W високоговорители са ситуирани сред пантите на клавиатурата и екрана. Те са подсилени от Dolby Atmos и могат да станат много мощни, без да се чува пукане или деформиране. Басовете също са съответни и не би трябвало да имате проблеми със слушането на диалози или музика, до момента в който работите.

Камерата с резолюция 1080p (FHD) е изключителна, като предлага ясна картина, която се оправя еднообразно добре с ниска осветеност и пренасищане. Вграденото приложение Lenovo View също ви разрешава да настройвате експозицията, интензивността и цветовете. Не наподобява да има някакви благоприятни условия за различаване на човешко наличие, с цел да влизате и излизате автоматизирано, само че има затвор за дискретност и инфрачервен датчик за различаване на лица посредством Windows Hello. В бутона за включване е вграден и читател за пръстови отпечатъци.

Безжичната съгласуваност включва Wi-Fi 6E и Bluetooth 5.1 като стандарт. Ако би трябвало да останете свързани на всички места, даже и отвън обсега на Wi-Fi, има налична опционална 4G LTE връзка.

 Клавиатура и тъчпад

Клавиатурите на ThinkPad имат безупречна известност и клавишите на P16 мъчно могат да не се харесат. Ходът на клавишите е понижен на 1,5 мм от 1,8 мм спрямо P15 и P17, само че към момента е комфортен даже при писане часове наред.

Клавиатурата на P16 дава отговор на звездната известност на ThinkPad, с образцова класификация и превъзходно чувство при писане. Включена е пълноразмерна цифрова клавиатура с клавиши за скоби, както и специфични клавиши Home, End, Page Up и Page Down – и клавиши за бърз достъп за осъществяване и преустановяване на конферентни диалози. Подобно на множеството ThinkPad-и, P16 има две посочващи устройства, с мини джойстик TrackPoint с три бутона (много ISV приложения се възползват от междинния бутон) над междинен по мярка тъчпад с комфортно тракване.

 Дисплей

Тестовата численост за обзор на ThinkPad P16 е оборудвана с втората най-скъпа алтернатива за екран, която Lenovo може да предложи. Той има резолюция 3840×2400 (UHD+), IPS панел, съответствие на страните 16:10, Dolby Vision, DisplayHDR 400 и фабрична калибрация на цветовете X-Rite Pantone. Той не е сензорен, само че Lenovo предлага надграждане на UHD+, което включва сензорна функционалност и поддръжка стилус посредством писалката Precision Pen 2. Надграждането със датчик също по този начин ви обезпечава OLED панел, антирефлексно покритие и 100% DCI-P3 цвят.

Като се концентрирах още веднъж върху недосегаемия IPS UHD+ екран в моето устройство за обзор, тествах точността на цветовете и яркостта. Моделът реализира 100% sRGB, 99% AdobeRGB и 92% DCI-P3 цвят и се оправя с 640 нита пикова бляскавост. Всички тези резултати са отлични и би трябвало да задоволят тези, които работят в профилираните цветови пространства. Винаги можете да намалите до 2,5K или FHD+ резолюция и да запазите sRGB покритието (въпреки че ще пропуснете поддръжката на Dolby Vision).

Харесва ми средата сред 15- и 17-инчовите екрани, а по-високото съответствие на страните 16:10 е тъкмо в сходство с това, което чакаме от един преносим компютър през днешния ден. Това беше занимателен екран за ежедневна работа и не ми се постановяваше да се тормозя, че ще намеря прекомерно ярко пространство с помощта на високия брой пиксели.

Производителност и батерия: По-добър живот от предстоящото

През 2022 година Intel показа процесорите си за преносими компютри от серията HX от 12-то потомство като метод да вкара продуктивност, близка до настолния клас, в геймърски преносими компютри и мобилни работни станции. Процесорите работят с 55W TDP, а оптималната консумация на Turbo може да се повиши до невероятните 157W за къси спринтове, когато е належащо, и могат да бъдат овърклокнати.

Процесорът Intel Core i9-12950HX в моето устройство за обзор имаше шестнадесет ядра, разпределени поравно в страните за продуктивност и успеваемост. Освен това той има 24 влакна, оптималната периодичност от 5,0 GHz за ядрата Performance и 30 MB кеш памет. Поддържа се частично от два огромни вентилатора с едри топлинни тръби и разпределители; има и много мускулест графичен процесор, който би трябвало да се охлажда. За да ревизира за дроселиране и температури, организирах 15-минутен стрес тест с всички съществени съставни елементи при 100% натоварване на ThinkPad P16.

След „ експлоадирането “ на Intel Turbo, при което температурата на процесора се увеличи до 99 градуса по Целзий, системата се балансира и поддържа процесора сред 72 и 77 градуса, като употребява към 46 W сила. Графичният процесор също се стабилизира на към 78 градуса по Целзий, като употребява към 121 W сила. Процесорът съумя да доближи 4,4 GHz по време на Turbo, като се балансира до 1,9 GHz през останалата част от теста. Графичният процесор остана постоянен на тактова периодичност от към 1,5 GHz. По време на теста не се забелязваше очевидно претоварване на CPU или GPU, макар че през последните няколко години Lenovo деликатно балансира своите профили на зареждане, с цел да поддържа целия хардуер на подобаваща температура.

При тестване на повърхностната топлота в края на стрес теста горещата точка на клавиатурата (между клавишите 8 и 9) се повиши до към 45 градуса по Целзий. В долната част на преносимия компютър, тъкмо над люка за достъп до RAM и SSD, температурата доближи към 51 градуса по Целзий. Вероятно това няма да е компютър, който на драго сърце да употребявате в скута си, най-малко в случай че системата е подложена на натоварване, само че като цяло Lenovo е свършила добра работа, с цел да резервира охлаждането на преносимия компютър.

Основният M.2 SSD слот на ThinkPad P16 и двата съществени SODIMM слота за памет са налични през люка за поддръжка в долната част на преносимия компютър. Това, че не се постанова да сваляте целия низък панел за бърз хардуерен ъпгрейд, е голямо преимущество. Можете да конфигурирате системата с до 128 GB DDR5 RAM и до 4 TB M.2 PCIe 4.0 NVMe SSD памет напряко от завода.

Проведох редица бенчмарк проби, с цел да видя какъв брой добре ThinkPad P16 (Gen 1) се конкурира с различен хардуер. Включих за съпоставяне настолен процесор Intel Core i9-12900K от 12-о потомство и настолен процесор Intel Core i9-13980HX от 13-о потомство.

Тези бенчмаркове демонстрират капацитета на i9-12950HX като сурогат на настолен компютър, като в редица проби се приближава до i9-12900K. Имайте поради, че i9-13980HX, който също съпоставих, има осем ядра повече и по-висока тактова периодичност от 12950HX. Изпълних още бенчмаркове, с цел да добия по-добра визия за представянето на графичния процесор и цялата система.

Изненадващо, макар целия този продуктивен хардуер вътре, ThinkPad P16 (Gen 1) съумя да издържи седем часа в теста Modern Office rundown на PCMark 10. Той се концентрира основно върху общоприета продуктивна работа, без да оказва напън върху процесора или графичния процесор, само че е добре да знаете, че ще можете да изкарате през целия ден живот на батерията, в случай че просто се занимавате с по-лека работа. Имайте поради, че този тест е извършен с преносимия компютър в режим на най-хубава продуктивност, тъй че в случай че преминете към уравновесен профил, ще получите още по-добър живот.

Има една спогодба. Aко натоварвате преносимия компютър с интензивна работа на CPU и GPU, не очаквайте повече от два или три часа живот от 94Wh батерия. Едно друго нещо, което би трябвало да се означи, е, че включеното 230W зарядно устройство наподобява не може да се оправи, когато преносимият компютър е под цялостно натоварване. Няма да загубите батерията бързо, само че не очаквайте преносимият компютър да се зарежда и да работи на цялостна мощ по едно и също време.

 Трябва ли да купите Lenovo ThinkPad P16 (Gen 1)?

Трябва да купите Lenovo ThinkPad P16 (Gen 1), в случай че …
Искате продуктивност, близка до тази на настолен компютър, от лаптоп Създавате дизайн, някаква разработка и креативна работа, която изисква професионални графични процесори NVIDIA от серия A и мощни CPU Цените клавиатурата и издръжливостта на ThinkPad
Не би трябвало да купувате Lenovo ThinkPad P16 (Gen 1), в случай че …
Вие сте елементарен консуматор, който търси преносим компютър за обща употреба Искате преносим компютър за игри Не можете да похарчите толкоз огромна сума за нов преносим компютър

В последна сметка

P16 (Gen 1) е впечатляващ Thinkpad и се подрежда измежду най-хубавите преносими компютри на Lenovo. Компанията се възползва по най-хубавия метод от нужната му дебелина, като е изработила долния корпус с по-заоблен тип, запазвайки алуминиевия похлупак за по-голяма непоклатимост и по-премиум лъчение. Този преносим компютър е естетически изискан, което не постоянно е елементарно да се реализира с мобилна работна станция, само че въпреки всичко имайте поради, че P16 не е за всеки.

Ако купувате този преносим компютър, евентуално към този момент сте осъзнали, че се нуждаете от здрав компютър, който да се оправи с работното ви натоварване. Макар че настолният модел постоянно ще остане на върха на класацията по продуктивност, чиповете от серията HX на Intel бързо наваксват и Lenovo е свършила добра работа, с цел да го защищити от дроселиране. Паметта за предпазване, оперативната памет и графичният процесор също са впечатляващи. Сертификатите на ISV оказват помощ да се подсигурява, че известният програмен продукт за планиране и създаване работи оптимално, а наличната наднормена продуктивност би трябвало да задоволи доста експерти като аниматори, инженери, архитекти, дизайнери и доста други, имащи потребност от такава мощна машина.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР